Promořenost? - Špatný nápad.

Už se do toho opět vkládá politika. Pan náměstek Prymula změnil názor protože čínským optimistickým číslům se nedá věřit. Přisadili si také signatáři Charty 77. Je třeba hlavně držet demokracii, rozuměj držet basu se státy EU.

A ty žádají promořenost. Zcestné uvažování. Nevyplatilo se Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Belgii, Velké Británii, Spojeným státům. Podle nich šlo o lehkou chřipku. Německo jde na to jinak. Testuje ve velkém, testováním nachází nové případy nakažených a ty izoluje a léčí. Rychle, včas, dokud virus v těle nakaženého nezíská převahu. Tímto směrem dosud jdeme my, zvyšováním počtu testů, chytrou karanténou (to jest sledováním pohybu nakaženého člověka). Tak to musí být i nadále, to je cesta, která světu dává čas k nalezení a výrobě léku. U nás je nutno zachovat nouzový stav, protože jen tak může vláda bez zbytečného otálení nakupovat prostředky proti nákaze. V Maďarsku šli ještě dál, vláda si nemusí své kroky nechat schvalovat parlamentem. Ale tak to má být vždycky v nouzovém stavu.

Němci jsou ukáznění. Opatření vlády dodržují, kancléřku nechává vládnout i opozice. To je základem jejich úspěchu, to jest na velké množství nakažených, poměrně malé procento zemřelých. To ale není promořenost, to je aktivní lékařská angažovanost. Je jisté, že mnoho lidí prochází nákazou bez velkých potíží, ale je podchycena celá ta velká skupina nakažených, protože s o nich ví. Byli testováni. To musí být i naše cesta. 

Zaspání evropské komise bylo katastrofou, která by neměla zůstat bez odezvy. Začíná se projevovat špatná situace v uprchlických táborech. Řecko se bude zmítat v potížích. Jaká zdravotnická opatření se tam prosadí? 

Pan náměstek Prymula by si měl svá prohlášení ještě promyslet. To není o politice, to musí být jedině o plném nasazení vlády a zdravotníků. Testovat, nakažené izolovat v karanténě, nemocné intenzivně léčit. To je jediná cesta. Ukázala jí Čína, Korea, Singapur. Politika tady nemá co dělat.

Nedělat nic, nechat lidi být, ať si s tím kašílkem poradí každý sám, je špatně. Promořenost je špatně. Němci se seřadili za svojí kancléřkou, my musíme šlapat za svým premiérem.  

Autor: Vladimír Zeman | úterý 7.4.2020 11:45 | karma článku: 31,82 | přečteno: 974x