Projev prezidenta Klause

při příležitosti 94. výročí republiky byl jako vždy velmi precizní, výstižný a přesný. Četl jsem řadu komentářů, takže se v tomto článku nebudu vyjadřovat k obsahu projevu ačkoliv s ním velmi souhlasím. Zaujala mě krátká zmínka v projevu pana prezidenta na téma problém s podporou obnovitelných zdrojů energie (dále OZE). To je téma, které kdyby bouřilo politickou a mediální scénou u nás, tak by se nebylo čemu divit. Takto mě naopak udivuje, že se o tom (až na diskuze v odborných kruzích) až tak moc nemluví. S kritikami pana prezidenta na adresu všelijakých globálních alarmistů souhlasím, širokou diskuzi o podpoře OZE ovšem postrádám, velice bych jí uvítal. 

Podpora výkupu elektřiny z OZE je u nás prováděna dle zákona č. 180/2005 sb. Tento zákon nařizuje distributorům primární povinnost připojovat nové zdroje, které vyrábějí elektřinu z obnovitelných zdrojů. Distributoři pak mají dále povinnost prioritně takto vyrobenou elektřinu vykupovat a to po dobu 20-ti let od spuštění. Takový zákon je přece už z meritu věci špatný, garantuje totiž zisk podnikateli a tím ho nadřazuje nad pravidla podnikatelské soutěže. To je něco, co přeci nemůže ve svobodné demokratické zemi existovat. Připomíná to úspěch Agrokomplexu Slušovice, pod vedením Františka Čuby, který podnikal v netržním prostředí a inkasoval tržní zisky při garantovaném umístění svých výrobků na trhu.

Tento "zázrak" z dob komunistického režimu ovšem bledne závistí v souvislosti s podporou OZE, tak jak je u nás v této době praktikována. Zákon č. 180/2005 spatřil světlo světa v dobách vlád ČSSD. Snad jenom lidi s totalitním myšlením mohli vymyslet prováděcí směrnice, kdy se položka na podporu OZE dostala jako bonus pro výrobce do faktury každého spotřebitele elektřiny, každé domácnosti. Bonus, tedy nikoliv platba za elektřinu z nějakého energetického mixu. Bonus, který všichni platíme, a co mě nejvíc udivuje, mlčíme. Bonus, který už likviduje menší podnikatele, výrobce čehokoliv. A který přináší i domácnostem velké zatížení.

Nevím, jak moc lidem dochází, jak moc vysoká zátěž pro ně samotné to je. V roce 2010 byla tato položka, tedy podpora OZE 370,- Kč MWh, letos už 420,- Kč/MWh, aby se příští rok skokově zvýšila až na 540,- Kč/MWh. To skokové zvýšení je způsobeno tím, že vláda škrtla část z vládní podpory, která činí 38 miliard ročně. Těchto 38 miliard budeme platit po dobu 20 let a jak bude stát své náklady na podporu OZE snižovat, tak nám spotřebitelům se bude o stejné procento podpora zvyšovat. Trochu útěchou je, že se po tuto dobu bude snižovat výkupní cena a hlavně, že už se žádná stavba těchto elektráren nepovolí (nebudou mít žádnou podporu ve výkupu, takže je asi nikdo stavět snad nebude).

Jenom na dokreslení. Roční spotřeba elektřiny domácnosti, která elektřinou netopí, ani neohřívá vodu, je podle vybavení cca 3 MWh/rok. Taková domácnost dodá na podporu OZE příští rok 1620,- Kč (letos 1260,- Kč). Kolik dodá domácnost, která elekřinou topí si může každý lehce sám spočítat. A přejít k jinému dodavateli nemá význam, všichni nabízejí slevu pouze silové elektřiny, ta má příští rok klesat u všech dodavatelů. Z uvedeného je zřejmé, jak moc stoupne průměrná cena elektřiny pro každý výrobní podnikatelský subjekt.

Určitou brzdu takovému podnikání mohla učinit vláda premiéra Fischera. Ačkoliv byl z odborných zdrojů na nebezpečí upozorňován, tak jeho vláda neudělala nic. A to měla ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského, člověka nadmíru v oboru vzdělaného a fundovaného. Ano toho, který dnes ve funkci ředitele ČEPS (česká energetická přenosová soustava) bije na poplach, kvůli hrozbám neregulovatelného náběhu elektrického výkonu z OZE do přenosové soustavy. To je ta akutní hrozba black-outu, která straší  stále Německo a už se velmi akutně týká i nás.

Řešíme kauzy, kdy si někdo mohl z veřejných peněz namastit kapsu, dokonce jestli si náhodou o úplatek neřekl. Média jsou plná spekulací, jestli si řekl, nebo jestli si to ten druhej na něj nevymyslel. Tady se nám odvíjí před očima kauza úplatků ve prospěch OZE, kde uplácíme my všichni, přímo řízená státem. Opravdu dobrej Kocourkov.

  

Autor: Vladimír Zeman | úterý 30.10.2012 16:01 | karma článku: 31,23 | přečteno: 1438x