Poučili jsme se ze starých chyb, vzhůru na nové.

To je v kostce dojem, který jsem si vytvořil po vyslechnutí Angely Merkelové při briefingu po probdělé noci ze čtvrtka na pátek minulý týden. Nápad s vytvořením několika rychlostní Evropy (mluví se o třírychlostní), nápad na navýšení záchraného fondu při evropské centrální bance (kde je euroval, který stál Slovensko vládu?). A hlavně temná výhrůžka zemím, které se s nadšením nechtějí připojit. Nechoď Vašku s pány na led ....., chtělo by se opatrně říci. Místo toho se hlasitě volá :"Ať žije demokracie". 

Záchrana eura je jedině v jeho devalvaci, tedy snížení jeho hodnoty hlavně proti dolaru. Kdyby se euro dostalo na hodnotu nižší než americký dolar mohlo by to nastartovat obchod a tedy i ekonomický růst. Dnes už je růst jenom o obchodě, nakupovat, prodávat. Jestli ty nemáš co prodávat, já to nakoupím jinde. Tento globální koloběh zboží je už doveden do takové absurdity, že uplatnit se na trhu s nějakým výrobkem je dnes velice složité. Je potřeba hledat co nejnižší náklady pro výrobu. Takže země, kde je laciná lidská práce. S dojetím jsem sledoval nedávno v televizi cestu růže, kterou člověk koupí ve stánku s květinami. Je pěstovaná v Kongu, za celodenní práci při ošetřování, řezání růží je mzda 1 dolar. Růže na dlouhém stonku, krásná modrá, čajová, žlutá i černá se uloží do mrazáku, cestuje lodí do Rotterdamu, aby se odtud opět v mrazících autech dostala na stánky květin do celé Evropy. Tam si jí člověče kup.

Devalvace eura by znamenala rozhýbání trhu s výrobou přímo v Evropě. Tím k oživení výroby, která je místně příslušná, v regionu známá a lidem sympatická. Kde je logika v tom, aby EU dotovala španělská jablka, nebo okurky a hrubě tím narušovala trh. A stojí to hodně, protože euro je příliž nadhodnocené.

Devalvace eura by velmi pomohla slabším zemím eurozóny. Tyto země si ale takto sami pomoci nemohou. Nemohou totiž sami euro devalvovat. Není to jejich měna, je to měna 17 zemí Evropské unie.

Je celkem srozumitelně popsáno politiky, komentátory, pro které je euro modla, co je nutné udělat k záchraně eura. Nádherný výhled do budoucna, všechno prozářené sluncem (skoro mi to připomíná bludy jehovistů). A stačí tak málo. 200 miliard eur, pro nás směšných 3,5 miliardy.

Proč není někde k mání velmi solidní, ekonomický, fundovaný rozbor situace, co by se stalo, kdyby euro padlo. To je zřejmě zcela zapovězeno. Jako filosofická otázka vzniku vesmíru: "Co bylo před Velkým třeskem?" Špatná otázka. Tehdy neexistoval čas, protože ten začal vznikat až s prostorem. Takže před je nesmysl, je to totiž otázka na čas. Takže stejně filosoficky: "Co bude po euru?" Špatná otázka. Euro zanikne až s vesmírem. A potom už nebude ani prostor, ani čas.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 12.12.2011 14:39 | karma článku: 16,59 | přečteno: 791x