Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

Německo mohutně plní své zásobníky, norský plyn teče proudem, naši američtí přátelé nám to posílají v pytlích přes oceán - slova paní předsedkyně (tedy ona "v pytlích" neřekla). Jenže je to furt málo - taky její slova. To jako, že my budeme platit stejnou cenu jako Němci, Francouzi a všech 27 států EU? To nejde, to nejde - snad by jí to měl někdo říct. Dokud bude brát popelář v Rakousku 1900,- Eur (cca 48.000,- Kč) a náš 25000,- Kč - tedy cca polovic, tak se nedá určovat stejná cena pro celou EU. To je ten problém, proč EU nemůže být nikdy federace. Skokově dosáhnout toho, aby všechny státy EU byly platově na úrovni Německa nelze, ledy by se Německo své úrovně vzdalo (to je, řečeno velmi kulantně, nepravděpodobné).

My si musíme zastropovat ceny sami. Bez ohledu na Německo, na válku na Ukrajině, na Americké zájmy. Čistě z našeho sobeckého zájmu. Prostě proto, že hrozí bída. Jak to udělat? Prohlásit výrobu elektřiny za národní zájem, znovu zprovoznit odstavené uhelné elektrárny (např. elektrárna Mělník svým přivaděčem tepla přes Třeboradice do Malešické teplárny propojené s teplárnou v Michli, zásobovala teplem značnou část východní části Prahy). V blokových teplárnách na sídlištích nahradit plynové kotle uhelnými. Plyn, který i tak budeme stále ve velkém potřebovat domluvit s dodavatelem (jakýmkoliv třeba z Marsu - bonmot Jiřího Paroubka, který se chtěl kdysi domluvit s kýmkoliv, třeba s Marťany) na přímo, bez jakékoliv ideologie. Elektřinu máme, uhlí máme, ropu a plyn sice nemáme, ale víme kde roste. Můžeme ji nakoupit, máme za co. Nenechte lidi padnout na ústa. Jestli se nedokážete vzepřít, tak odstupte.

V takovém případě (velmi nepravděpodobném) by odstupující vláda ještě mohla aktivovat čl. 50. To, co se nese v poslední době z centrály EU je neuvěřitelné. Green deal, chiméra globálního oteplování, likvidace automobilového průmyslu a spousta dalších nesmyslů. A teď k tomu všemu ještě, chtějí nám vzít Vinnetoua. Protože ho autor Karel May nazývá Indiánem. A to je rasismus jako prase. Indián, černoch, cikán - jsou slova, která EU vyřadila ze slovníku. Teď nevím, patří tam i běloch? Teď se u nás odvysílala celá série filmů o Vinnetouovi. Budeme je muset vyhodit z filmového archívu? Co nádherný poetický film Cikáni jdou do nebe? Taky zlikvidovat? Zakážeme hrát krásné tango Cikánko, ty krásná?

Proč? - Protože je někdo bl..j?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | sobota 3.9.2022 10:33 | karma článku: 38,66 | přečteno: 1177x