Páni premiéři v překvapivé shodě.

Premiéři Babiš a Fiala vystoupili spolu před novináře, aby podpořili program očkování proti covid 19. Věru sympatické. Toto spojení by asi bylo pro Česko nejlepší. Hnutí ANO a ODS. Konečně to chtěl Babiš po volbách v r. 2017.

Nestalo se tenkrát, nestalo se ani teď. Naše vnitropolitická scéna je opět odsouzena  ke křečovitému jednání. Jako tomu bylo za vlády premiéra Babiše. Všechno, co vláda vymyslela bylo špatně. Jsem zvědav, jak to bude teď. Nevěřím, že se Babiš sníží k tak podlým útokům, které byly vedeny na jeho osobu a celou vládu po celé období jeho vlády. To se snad nestane, ale jak bude opozice reagovat na návrhy vlády, které půjdou úplně proti politice minulé vlády, není samozřejmě jasné. 

Krátký projev pana Fialy, nového premiéra, nic objevného nenaznačil. Budou se stavět silnice, nové dálnice, budou kruhové objezdy, železnice, začne se s vysokorychlostní tratí. Na to všechno položila základ už Babišova vláda. Takže jenom navázat a pokračovat. Tady by snad problém nastat neměl. Horší to bude asi v rezortu průmyslu. Jestli bude ODS pracovat na zrušení EET, což avízovala hodně dlouho (např. slovy "až se dostaneme k moci, EET hned zrušíme"), tak to bude asi znamenat nekonečnou debatu ve sněmovně. V tom problému covid 19 taky není všechno jasné. Přes sympatické vystoupení obou premiérů s výzvou k očkování, se nový navrhovaný ministr zdravotnictví MUDr. Válek, k očkování až takhle nekompromisně nestaví.

Zajímavé bude sledovat vnitřní souboj 5-tikoalice ve vztahu k Evropské unii a jejím vedoucím orgánům. Všiml jsem si docela nekompromisního postoje europoslance Saši Vondry z ODS ke Green dealu (nazval to programem ke zchudnutí Evropy a k odsouzení značné části obyvatel EU k energetické nouzi). Tak to zřejmě cítí mnozí z nás, obyvatel Česka. Jestli je názor pana Vondry i názorem ODS, pak jim tleskám. Jaká ovšem na toto téma bude debata ve vládě, kde nejméně tři koaliční partneři jsou silně eurohujerské strany? To bude docela napínavé. A vůbec postoj k migrační krizi, k přesouvání některých pravomocí z našich rukou do moci europarlamentu, případná snaha o zavedení eura atd. Doufejme, že avízovaný dosavadní opatrně kritický postoj ODS k EU se nějak zásadně nezmění.

Co se týče úspor, lze jenom kvitovat, že se o nějaké bude nová vláda pokoušet. Zapomeňte na důchodce, zapomeňte na důchodovou reformu. Na důchodcích se šetřit nemůže.

A důchodová reforma? Není nic jednoduššího. Medián důchodů = 60% mediánu mezd. Pro ty, kdo neví - medián = střední průměr, tj. aritmetický průměr mezd bez příliš ujetých čísel. V dnešních číslech 34000 x 0,6 = 20400,- Kč. Tedy 20400,- Kč by měl být medián - průměrný důchod. Pořád ještě nic moc. Takže řešit jenom dobu odchodu do důchodu a výši nárokové části. Nic složitého.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | středa 1.12.2021 10:31 | karma článku: 20,05 | přečteno: 354x