Pan prezident Zelenskyj promluvil k našemu parlamentu.

Poděkoval za příkladnou pomoc ukrajinským uprchlíkům i za nezištnou pomoc zbrojního materiálu. Připomněl, že Ukrajina bojuje za celou Evropu a Evropa by se podle toho měla zachovat. To jest zvýšit dodávky zbraní.

Amerika už dodala zbraní a pomoci za 6 miliard dolarů. Biden se chystá poskytnout další miliardu. Vkrádá se neodbytná otázka, kde ty zbraně jsou. Jezdí tam ty "naše" T 72, nebo už jsou zničené? Nevím, proč bych to měl vědět zrovna já, ale ví to vůbec někdo? Tolik tam máme válečných zpravodajců. Jak je to s naší dodávkou vojenské techniky, nebo s dalšími dodávkami nejsme informováni, zato víme kdo a kdy navštívil prezidenta Zelenského v Kyjevě. Včera tam byli premiéři Černé Hory a Albánie, aby podpořili vstup Ukrajiny do EU. Dnes tam přijedou opravdu velké kalibry - německý kancléř Olaf Scholz, premiér Itálie Mario Draghi a prezident Francie Emanuel Macron. Co už se tam vystřídalo evropských hlav, kromě našeho premiéra i předsedkyně evropské komise von der Leyen a mnoho dalších. Kdo tam ještě nebyl, pospěšte si, ať vám neujede vlak. Poválečná obnova Ukrajiny by mohla přinést ekonomický boom.

K těm návštěvám. To se tam fakt nebojíte přijet? To co slyšíme a hlavně vidíme prostřednictvím naší veřejnoprávní televize a jejích zpravodajců, nahání hrůzu. Ruské rakety Iskander mají v dosahu svého doletu téměř celou Evropu. O přesnosti asi nikdo nepochybuje. Ukrajina je, podle prezidenta Zelenského, ve válce s Ruskem, takže nevím co opravňuje evropské politiky k přesvědčení, že jsou v Kyjevě v bezpečí. 

Ruské rakety dlouhého doletu zřejmě dokáží likvidovat dodávky vojenského materiálu dodávaného Západem. Odtud asi pramení Zelenského postesk, že nasazena do bojů je sotva desetina slibované pomoci. Částečně je to možná tím, že je ta pomoc příliš anoncována, státy se předhánějí v tom upozornit svět na sebe, že totiž my pomáháme. A pochybovat o schopnostech ruské výzvědné služby by bylo opravdu hloupé. Ta ví přesně o každém pohybu vojenského materiálu na území Ukrajiny a asi jenom málo co se skutečně dostane na místo nasazení.

Bojuje se v Severodoněcku, kde jsou ukrajinské jednotky obklíčeny v závodě Azot. Opravdu musí dojít k témuž, co se stalo v Azovstalu v Mariupolu? Je tam na 500 civilistů, lze pochybovat, že dobrovolně. Je třeba situaci vyhodnotit a po vzoru Azovstalu odpor ukončit. V zájmu těch civilistů.

Prezident Zelenskyj se marně dovolává pomoci NATO. To je organizace stižená mozkovou mrtvicí, jak už před rokem o ní prohlásil prezident Macron. Pan prezident Zeman tento jeho výrok připomněl při příležitosti jmenování generála Řehky náčelníkem generálního štábu armády ČR. Jiný generál, Jiří Šedivý, to vidí tak, že je potřeba vyjednat demarkační čáru, linii přes kterou Rusko nepůjde a o té linii vyvolat jednání na nejvyšší úrovni. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 16.6.2022 10:23 | karma článku: 16,84 | přečteno: 391x