Pan prezident promluví na sjezdu KSČM?

No a? Od sametové revoluce uplyne zakrátko už 30 let. Pořád ještě někdo věří tomu, že komunistickou ideologii zničil Václav Havel? KSČ se měla postavit mimo zákon v r. 1990, teď už to praktický význam nemá.

Komunismus v Evropě padl díky změnám v tehdejším Sovětském svazu. To byli hrdinové, Gorbačov, potom i Jelcin a další. Ti se něčemu skutečně postavili. Při vší úctě k našim disidentům, jsme nakonec byli předposlední z bývalých socialistických států, kdo se zbavil komunistické nadvlády. O měsíc později než u nás, padl režim v Rumunsku.

Sametovost naší revoluce je ovšem příkladná. Nebojovalo se, nestřílelo se, neodtrhlo se ovšem ani od komunistické ideologie. Parlamentní stranou zůstala KSČ, která se později přejmenovala na KSČM, spíš zřejmě proto, že došlo k rozdělení do té doby společného státu se Slovenskem. KSČM se ovšem stala nástupnickou stranou po bývalé KSČ a nikdy se zcela nedistancovala od své předchůdkyně.

Nejsme jako oni - slyšeli jsme od našich největších revolučních pardů. Nejsme, nikdo se tedy nemstil, vymyslela se lustrace, která už teď po takřka 30-ti letech nemá smysl.

KSČM po celou dobu naší opět nabyté svobody, zůstala parlamentní stranou. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění opět získává na preferencích, a považte, stává se jednou z mála stran v našem parlamentu, která má státotvorné tendence. Oproti tradičním pravicovým, které v uraženeckém postoji negují vytvoření vlády. Preference jim to počítají. TOP 09, STAN i lidovci už jsou mimo.

V Německu se vložil prezident do povolebního patu. Rodí se staronová koalice ideologicky odlišných stran. Opět velká koalice. Německo opět bude stát v čele států Evropské unie. Jak se domlouvají straníci s tak odlišnými názory. Vědí asi jen oni. Přesto to udělají.

Snad se v tom 89 roce myslelo, že komunismus vyčpí sám, že ho volí jenom staří a ti postupně odejdou. A KSČ zanikne sama. Úplně sametově. Jak mylná to představa. Zůstávají tradiční parlamentní stranou a musí se s nimi jednat. Pan prezident je dalek nějakých pozdně ubrečených pocitů, přijede na sjezd KSČM a promluví, zřejmě na téma podpory vlády Andreje Babiše. A to dobře udělá, protože je třeba ctít demokracii a hnutí ANO, s převahou vítěz parlamentních voleb, má plné právo vládnout. A ostatní strany by měly jeho mandát podpořit. I KSČM, kterou nikdo nedokázal v tom revolučním dění postavit mimo zákon. 

Autor: Vladimír Zeman | úterý 27.2.2018 11:34 | karma článku: 23,95 | přečteno: 703x