Pád Mariupolu - konec války na Ukrajině?

Možná by stálo za to, to vyzkoušet. Rusko vyzývá neustále obránce soustředěné v ocelářském závodě Azovstal ke kapitulaci. Jsou tam i civilové. Jestli tam jsou dobrovolně, ukryli se před bombami? To by moc logické nebylo.

V každé válce se vždy bombardují velké průmyslové podniky. Schovat se zrovna tam, není zrovna moc logické. Každopádně je třeba, už kvůli těm civilistům ty podniky vyklidit a vzdát to. Obránci, Azov batalion, už to neudrží a pouze vystavují nebezpečí ty civilisty. Pomoc jim nepřijde, ukrajinská armáda na to, přes silná prohlášení svého prezidenta, zřejmě nemá sílu. Evropská unie nepomůže, ve svých činech je velmi nerozhodná. Amerika ukazuje, jak nakládá zbraně, slyšíme za kolik dolarů už tam zbraní přišlo, ale kde jsou? No, možná, že to někdo ví.

Ono ukazovat nepříteli jaké zbraně posíláme, je opravdu velmi taktické. Na tyto je potřebné vyškolit obsluhu, to bude trvat dva, tři měsíce, tyto se dají používat hned. Jo a už jsou na cestě. Naše ministryně se také velmi snaží. Že by ruská výzvědná služba nebyla schopná transporty těch zbraní vysledovat? Tak tomu snad nevěří nikdo.

Výsledek je ovšem takový že Mariupol padne brzy a pomoc nikde. Takže  o co jde? Prodlužovat válku a (jak napsal prezident Klaus ve svém článku v mfDnes "Proč nikdo neorganizuje vážná politická jednání") starat se spíše o vyvolávání nenávisti k Rusku, než ke skutečné snaze o ukončení války?

Takže ukončit to válečné běsnění a uspořádat skutečné vážné politické jednání. Kde bude na stole historie Ukrajiny v době po rozpadu SSSR, události roku 2014, Majdan, anexe Krymu, vyhlášení republik Luhanské a Doněcké. Protože pokračovat v této válce za udiveného pohledu obyčejných lidí, kteří důvody této války nechápou a sílí v nich domněnky, že jde o něco víc, snad opravdu nejde.

A nebo si to rozdáme na férovku? Na širokých, rozlehlých pláních Ukrajiny? To snad nechce nikdo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 21.4.2022 11:31 | karma článku: 34,62 | přečteno: 1222x