Oslava 70-ti let NATO.

Prezident Trump pochválil členské státy NATO za zlepšení příspěvkové disciplíny. Jedině Německo se vzpouzí, dosud nepřispívá ani 1% svého rozpočtu. My 2% dosáhneme v r. 2023. I ty dvě procenta, tedy od všech, bude ovšem žalostně 

málo. Chmurně předpověděl prezident Trump. Jens Stoltenberg, generální sekretář NATO a prezident USA Trump si leželi v náručí. Stoltenberg ve svém slavnostním projevu opět ukázal na výbojné Rusko. Nic nového, tato rétorika udržuje alianci v naději, že její existence má nejen smysl, ale že se musí i nadále rozvíjet. Ruský předseda vlády Dmitrij Medvěděv v reakci na toto prohlášení, řekl: "Politika NATO směrem k Rusku zůstává nepřátelská a neprůhledná". 

13. prosince 2001 vypověděly USA jednostranně smlouvu ABM o raketových systémech, platnou od r. 1972. Byl porušen slib, daný Rusku při jednání o znovusjednocení Německa, že ze zrušení Varšavské smlouvy nebude vytěžena žádná výhoda a že NATO se nebude rozšiřovat dále na Východ. Tehdy si to měl Gorbačov pojistit v úmluvách "dva plus čtyři" písemně. Že to neudělal se ukazuje, jako neodpustitelná chyba. Tehdy na začátku převratných 90-tých let, se to ovšem možná dalo pochopit. Samozřejmým zásadním předpokladem veškerého jednání bylo, že po odchodu ruských vojsk ze Střední a Východní Evropy, neměl následovat vstup amerických jednotek. Vypovězením smlouvy ABM a systematickým rozšiřováním NATO do zemí Střední a Východní Evropy byl Rusku vystaven účet za důvěru. Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Bulharsko a Slovinsko se do r. 2006 staly členy NATO. V plánu NATO je přistoupení Ukrajiny a Gruzie a teď nově i Makedonie. Tím bude plán Pentagonu na obklíčení Ruska dovršen.

Že se nemusí vždy k problémům přistupovat jenom hrubou silou, vyjádřil výstižně prezident Obama v projevu před vojenskými kadety ve West Pointu v květnu 2014: "Jenom proto, že máme největší kladivo, se ještě nemusí každý problém proměnit v hřebík".

Projevy státníků při výročí oslav NATO, jakoby odstartovaly nové závody ve zbrojení. 2% HDP každého členského státu NATO půjdou na zbrojení. Jak řekl prezident Trump i to bude žalostně málo. Pokusme se pomalu zapomenout na přidávání důchodcům, matkám, učitelům, lékařům, policistům, záchranářům. Bude se zbrojit, protože Rusko bude také zbrojit. Rusko bude zbrojit proto, že jeho důvěra k Západu se dramaticky blíží k nule. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 4.4.2019 10:32 | karma článku: 21,79 | přečteno: 443x