Opravdu je to s tou justicí tak v pořádku?

Jak to demonstrují ti demonstranti na Staromáku? To jim vážně nevadí ta nemožná délka soudních řízení některých, zvláště těch tak mediálně známých, kauz? Kauzy, které přece byly tak jasné, že se člověk diví, co na tom tak trvá.

Kauzy Rath jde do svého šestého roku. Bývalý hejtman přistižen s úplatkem 7 miliónů, vše doloženo telefonními odposlechy, vyšla dokonce i kniha o této kauze, a pořád nic. Zamyslel se někdo nad tím, co bude, kdyby byla celá kauza stažena jako nedůvodná? Za 18 měsíců vazby by bylo vyměřeno jaké odškodné? Paní Jourová, naše eurokomisařka, za nezákonnou vazbu 33 dní v kauze Budišov, dostala odškodné 2,9 miliónu. Kolik dostane Rath? 18 x 2,9 = 52,2 milionu Kč? Kdo to zaplatí? 

Kauza trafik, kauza kabelky jde taky už do 6-tého roku. A taky tam byly vazby. A nic není hotovo. Kauza vojenských zpravodajců. To se to neuzavře nikdy? Kauza Čapí hnízdo se s obviněním premiéra Babiše táhne už dva roky. A co je na tom tak složitého? Zjistit jestli měla firma Čapí hnízdo oprávnění žádat o dotaci, když jí dostala, tak jestli dodržela lhůtu 5-ti let, než změnila vlastnickou strukturu. To jde o data, která jsou na těch listinách. To dokáže zkontrolovat člověk se základním vzděláním za pár minut. Opravdu by žádná kauza Čapí hnízdo nebyla, kdyby nebyla spojována se jménem našeho premiéra? Proč ještě není uzavřena kauza bývalé ministryně Parkanové ohledně letadel Casa. To už je hodně stará věc.

Co je špatného na tom, aby se soudní řízení zjednodušilo ze čtyřstupňového na třístupňové. Jak se vyjádřil hlavní žalobce Pavel Zeman v rozhovoru pro Právo, i on by to uvítal. Nová ministryně Benešová to chce navrhnout a vypracovat postup, jak k tomu dojít. O žádných personálních změnách na postu vrchního státního žalobce, nemluvila.

A tak, co vlastně chtějí ti demonstranti na Staromáku? A pan poslanec Benda z ODS? Pokračovat v tomto neprůhledném, žádné výsledky nepřinášejícím, řešení kauz i nadále? Poslanec Benda neuznává kauzu trafik a kabelek, která vedla ke svržení vlády Petra Nečase ODS, ale kauzu Čapí hnízdo by podporoval? Takže mlžit, protahovat, zneprůhledňovat - to chtějí demonstranti? Není lepší zjednodušit řízení a pokusit se dospět k výsledku v nějakém reálnějším čase?

Bývalý pan prezident Klaus se pokusil svojí amnestií, v článku 2, asi připomenout justici, že by měla řízení urychlit. Dostalo se mu výhružek a obviňování z velezrady.

Na Staromák demonstrovat nepůjdu. Byl bych spíše pro jasné, srozumitelné a transparentní soudní rozhodování. Na Staromáku se požaduje zachování stavu, který se dá směle označit jako nemožný.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 14.5.2019 8:02 | karma článku: 36,02 | přečteno: 822x