Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O nebezpečí opojení mocí.

Historie zná mnoho pokusů o vytvoření říše, která by ovládala svět. V minulosti tyto říše měly mnohem větší šanci na fungování než dnes. Existence internetu veškeré pokusy o vytvoření další, světovládné říše spolehlivě zhatí. Co si ta naše nadějně se rozvíjející evropská říše (unie) myslí, že může kritizovat například na Číně, když se po sítích internetu a satelitní televize dovídáme o mohutném budování, rozvoji průmyslu a stavebnictví v Číně. Zkrátka "pupek světa" se silně rychle přesouvá tam na dálný východ. A že to dělají po svém? V Číně a i např. v Rusku? Proč nekritizujeme Spojené státy za kapitolu "Dodržování lidských práv"?

Vezměme si příklad velké říše římské. V době svého největšího rozmachu bezesporu přinášela národům pokrok, životní úroveň, blahobyt. Ve městě Orange ve francouzském Provence je v pohnuté historii tohoto města zaznamenáno šťastné období trvající více než 400 let. V r. 36 př.n.l. do této keltské osady usídlil římský císař Oktavianus-Augustus veterány své legie Gallica. Zavedené římské právo zde dokumentuje dochovaný "římský katastr". Městečko prožilo více než 400 let poklidného života, než ho zlikvidovalo přistěhovaletství a následně vyplenili Vizigóti.

Říše římská se posléze rozdělila na východní a západní část. Západní říše zanikla r. 476, když byl její poslední císař Romulus Augustus rozdrcen Vizigóty. Východní část převzal císař Arcadius, hlavním městem učinil Konstantinopoli a po pádu západní části se zrodila Byzantská říše. Císař Pontifex Maximus pak svým vlivem zařídil, že římský papež se prohlásil nadřazeným všem biskupům všech odnoží křesťanství.

Do období, kdy obyčejný lid trpěl pod útlakem východní říše a jejích panovníků, se narodil Muhammad, později uctivě přezdíván Pečeť proroků. Neměl problém s křesťanstvím provozovaným Kopty a ostatními východními směry. Problém měl s jejich souvěrci na Západě. Koptský duchovní sepisoval Prorokovy vize, jeho sestra Miriam byla jednou z Muhammadových žen. Muhammad věřil ve zdravý rozum a náboženský život bez dogmat.

Mnozí historici nazývají příchod Islámu do Španělska násilným vpádem. Nové historické poznatky se spíše kloní k názoru, že byl do Španělska pozván. Psal se rok 711. Ať to bylo jakkoliv, tři sta let islámské Córdoby přineslo celé západní Evropě nevídaný rozmach. Córdoba se stala největším evropským městem, výstavba (na př. 900 lázeňských domů, 8000 krámků), ale i rozvoj řemesel, patřily právem k luxusu své doby. Ale největší věhlas přinesla Córdobě její pověst města vzdělanosti. Odtud se šířily do celé Evropy znalosti architektury i mysterium svatostánků a chrámových budov. Muslimské Španělsko té doby zavedlo znovu koncept moudrosti, uvedlo též vírou nezasažený věk vědy a filosofie. V Córdobě se lingvisté a intelektuálové mohli setkávat a hovořit bez omezení. Byla praktikována metafyzika, aritmetika, optika, medicína, astronomie, hudba, chemie, architektura, dokonce i móda. Byly zavedeny arabské číslice, muslimští středověcí lékaři zavedli důkladné mytí rukou a sterilizaci nástrojů, i oběd o třech chodech - polévka, hlavní jídlo a dezert -, převzala křesťanská Evropa ze Španělska.

Po ovládnutí Španělska římskokatolickou církví, jako by se zastavil pokrok. Evropu opět ovládla dogmata, ohněm a mečem se vynucovala věrnost papeži. Svatá inkvizice, u nás církevním útlakem vyvolané husitské povstání. Islámskou tajnou moudrost dále šířili po západní Evropě templáři, z jejichž jedné části, stavitelské, se vyvinuli svobodní zednáři. To byli stavitelé chrámů a katedrál. Ale to je jiný příběh.

Evropu dnes ovládají opět dogmata, vize, které nemají žádný racionální základ. Klimatický alarmismus není nic jiného než snaha široké vrstvy lidí držet v bázni (už jsme to tu měli - v bázni boží). Protože to moc nepomáhá (i díky internetu, kde lze nalézt opravdu úplně všechno), tak se vytváří nepřítel. Rusko, které neví co roupama a tak se snaží nás opět spolknout. A v tomto směru silně působící mediální proud. Toto vše živí nedůvěru, stavění bariér. Že Evropská unie je jediná, která může přinést blaho? To říkali představitelé všech totalitních režimů, že jedině oni přinášejí blaho.

A já jsem rád, že po Klausovi máme opět prezidenta, který tato dogmata nepolyká i s navijákem, ale naopak veřejně na nedostatky těchto dogmat ukazuje. 

Autor: Vladimír Zeman | úterý 4.11.2014 11:02 | karma článku: 9,41 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Žena se ubránila přepadení, na stejném místě další oběť útočník znásilnil

2. července 2024  14:49,  aktualizováno  21:13

Policisté v Plzni řeší pondělní přepadení dvou žen v místě zvaném Kilometrovka. Na prvním oznámeném...

Dílčí chyby opravíme. Online stavební řízení podle ministerstva funguje dobře

2. července 2024  21:13

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje v následujících dnech postupně opravovat a doplňovat...

První demokratický zákonodárce vyzval Bidena, aby vzdal boj o Bílý dům

2. července 2024  20:53

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett jako první demokratický zákonodárce veřejně...

Měli ho za vtělení Buddhy, teď dostal 10 let za sexuální násilí

2. července 2024  20:15

Nepálský soud v pondělí odsoudil muže, kterého tisíce lidí považovaly za reinkarnaci Buddhy, k 10...

Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?
Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?

Znáte Sunny Canadian International School? Pokud jste rodičem, určitě vás tato vzdělávací instituce zaujme. Nás v redakci tedy rozhodně zaujala....

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik