Nový prezident není v úřadě ještě ani týden.

Do starostmi zužovaných čel bruselských byrokratů ovšem ryje bezohledně jednu hlubokou vrásku za druhou. Že by skutečně platilo ono Hájkovské: "ŽPNN - žádný plán nikdy nevyjde?"

Snaha vytvořit z Evropy jeden státní útvar, potlačit národní kulturu jednotlivých zemí, myslet si, že národní cítění zlikvidujeme rozpuštěním v množství příchozích migrantů, kteří národní kulturu evropských států prostě ctít nebudou, je omyl, je omyl, je omyl.

Německo, kde je národovectví od skončení války plánovitě potlačováno ze strachu ze znovu obnovení nacismu, nemůže být vzorem pro potlačování národní kultury ostatních evropských států. A teď do toho ještě plnou vahou své autority prezidenta Spojených států. Trump: "Nelze takto znásilňovat národní kultury, brexit je zcela přirozený proces, dá se očekávat postupný rozklad Evropské unie". První oficiální kontakt s Terezou Mayovou, britskou premiérkou, a příslib nové obchodní dohody s Velkou Británií. Nový pohled na válku na Blízkém východě, v Sýrii, příslib stažení amerických vojenských sil z oblasti, jednání s prezidentem Putinem na nové, jiné, mnohem kvalitnější úrovni.

V domácím prostředí kritika NATO, kritika CIA, nově také kritika agentury EPA (vládní agentura pro sledování změn životního prostředí), dokonce zákaz užívání sociálních sítí této agentuře. Do čela agentury pro ochranu životního prostředí byl jmenován Scott Pruitt, známý svými pochybami o "lidmi způsobeném globálním oteplování". A co Obamacare, zdravotnická reforma předchozího prezidenta Obamy, která měla přinést dostupnou zdravotní péči 21 miliónům těch nejchudších Američanů? To je najednou špatně?

Docela dost toho stihl prezident Trump za 5 dnů v úřadu. Jak se s tím vším porovnat jak na úrovni bruselské byrokracie, tak i u nás. Ta milovaná Amerika, ke které tak vzhlížel Václav Havel, najednou zahajuje věci, které se tak moc liší od už už nastoupené cesty naší malé země do nové totality. Co s tím Pražská kavárno?, busta pana prezidenta Havla v Kongresu se musí otřásat odporem.

Asi by se slušelo tyto kroky nové americké administrativy pravdivě vysvětlovat. Proč je Obamacare takovou katastrofou, proč je americká vojenská přítomnost na Blízkém východě tak plná chyb a omylů. Proč je tak odsouzeníhodná aktivita ruských hackerů, když i Amerika se dopouští téhož (odposlouchávání telefonů Angely Merkelové např.). Jak dlouho vydrží mediální obec jednostranně odsuzovat kroky nového prezidenta? Ukazovat stále jenom protesty proti jeho zvolení, skandalizovat jeho kampaň.

Je také mnoho, tím mnoho myslím hodně, lidí po celém světě, kteří věří v nové, lepší příští. A to si spojují právě s osobou prezidenta Trumpa.

Autor: Vladimír Zeman | středa 25.1.2017 11:48 | karma článku: 37,76 | přečteno: 1378x