Není nutno, není nutno ......

Pánové Svěrák a Uhlíř nás potěšili svým už letitým hitem. Dobře, pro zvýšení nálady a návratu optimismu je teď dobré ledacos. Herci se taky snaží, míru vkusu si nechť každý určí sám. 

Skoro bych řekl, že k písni Není nutno by mohl pan Svěrák pootevřít stavidla účtu nadace Paraple. Aniž bych vteřinku zapochyboval o smysluplné existenci nadace Paraple, myslím si, že právě teď by mohla finančně podpořit některé důležité činnosti. Na Slovensku se například rozběhl projekt Pomož nemocnici, kdy se shánějí prostředky na výrobu plexisklových štítů pro lékaře, sestry a ostatní zdravotnický personál. Předpokládá se, že posílat peníze budou obyčejní lidé. Snad by mohli i nadace, peníze na jejich účtech teď zřejmě dost trpí na úbytě, způsobené finanční krizí jako následku pandemie. U nás je těchto projektů také několik, různí výrobci, kterým skončila výroba, se snaží přejít na jiné dnes důležitější výrobky. A to něco stojí.

Trochu podivně musela zaznít do uší lidem, kteří se zapojili do šití roušek, relace Víkend na Nově. Populární dvojice Rey Koranteng a Lucie Borhyová se pustila do testování kvality roušek vyráběných po domácku. Jednoduchá látka má účinnost 10%, dvojitá už závratně stoupá na 15%. Aby se dosáhlo na aspoň 50% účinnosti musel by se tam vložit filtr. To se snad milá Novo ví, na to se nemusel dělat výzkum na úrovni výzkumného ústavu. Spíš to mohlo zapůsobit kontraproduktivně na toho, kdo o tom až takto nepřemýšlí, ale je veden snahou pomoci, tam kde na to jeho síly stačí.

Roušky v kvalitě pro zdravotnický personál se v současnosti ve velkém dovážejí s Číny, na to podomácku vyráběné roušky nestačí. Přesto jsou nadmíru potřebné. Dokážou totiž zachytit to různé prskání, které je běžné u každého hovoru, a tím chrání od obyčejných respiračních onemocnění. To je důležité, aby si lidi uchovali maximální obranyschopnost pro případ napadení virem.

Je vcelku příznačné, že se nijak neozývají nadace Člověk v tísni a jiné. Transparency International , tak žárlivě střežící míru korupce a střet zájmů, je podivuhodně zticha. Snad sbírá a shromažďuje podklady pro příští období. Stav nouze - kolik lidských práv je potlačeno, svoboda volného pohybu, svoboda shromažďovací. To je potřeba řádně zmapovat a až přijde čas, samozřejmě poté, udeřit.

Napověděl bych. Nový předseda vlády Slovenska pan Maťovič má přece obří střet zájmů. Své podnikatelské aktivity převedl na manželku. To přece nemůže stačit. Takže, opět až poté, pomoci přátelskému Slovensku s odhalováním korupce a střetu zájmů.

Pro neziskovky je tu teď velké pole působení. Není o nich moc slyšet. Škoda.

Hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo.  ANO BUDE LÍP.

 

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 26.3.2020 11:45 | karma článku: 31,84 | přečteno: 881x