Několik silných vyjádření v tomto týdnu.

Angela Merkelová o Hongkongu: "Je to problém, ale mluvit s Čínou kvůli tomu nepřestaneme". A překvapivé vyjádření pana Kalouska, že už do sněmovny kandidovat nebude. A čestný předseda TOP kníže Schwarzenberg se přidal.

Ještě tak kdyby Markéta Pekarová  Adamová a Jiří Pospíšil a "neštěstí je hotový". Ono to zdánlivě s vyjádřením Angely Merkelové nesouvisí, ale opravdu jenom zdánlivě. Když si vzpomeneme na aktivní účast Kalouska na demonstracích proti návštěvě Čínského prezidenta v Praze, silná vyjádření proti politice Číny vůči Tibetu, Hongkongu, Tchaj-wanu, a vůbec dodržování lidských práv v Číně, tak je musela (s čestným předsedou) slova Merkelové přinejmenším ranit. Zvláště je, kteří tak oddaně věří moudrosti bruselské byrokracie. Jenže právě teď je bruselská byrokracie pevně v rukách dvou německých dam. Tak jak si slova německé kancléřky vysvětlit?

Je to jednoduché. Nelze, ale opravdu nelze se plést do vnitřních záležitostí jakéhokoliv státu. Čína si vede politiku jednoho státu, dvou systémů vůči Hongkongu a Tchaj-wanu. Prostě bylo by záhodno vzít to konečně na vědomí a nesnažit se učit Čínu naší demokracii. Oni mají svoji demokracii a kdo nepochopí, že řídit stát s 1,5 miliardou obyvatel je něco jiného než s 10 milióny obyvatel, nepochopí nic. I Spojené státy se svým 340 milióny obyvatel mají přece jinou demokracii než my. Jak ostatně dosvědčují události posledních týdnů v Americe. Vyvážení naší severoatlantické demokracie a její násilná implantace přinesly mnoho utrpení státům blízkého východu a severní Afriky. Oba pánové i významně podpořili "demokratický" převrat na Ukrajině. Vyústilo to v nesmyslnou dlouhodobou občanskou válku v této zemi. A konce nevidět.

O Tibetu již dlouho není nic slyšet. Samostatný Tibet si zřejmě nepřejí ani Tibeťané, ani samotný Dalajláma. Už to mají v programu pouze aktivisté u nás. Ať si to užijí.

Oba pánové ohlásili odchod z vysoké politiky. Jestli to změní politiku TOP-ky, aby se mohla stát napříště volitelnou, to nevím Já ji ani tak volit nebudu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | středa 15.7.2020 10:23 | karma článku: 28,84 | přečteno: 720x