Nechte Helenu žít.

Záměr Heleny Vondráčkové a jejího manžela Martina Michala vyvolat arbitrážní spor s Českou republikou vyvolal rozporuplné reakce. Co si ta dáma vlastně myslí, že hodlá (v případě vítězství v arbitrážním sporu) tahat peníze s kapes nám všem, tedy daňovým poplatníkům? Neumí unést logický proces odlivu svých příznivců i to, že (stejně jako my ostatní) marná sláva stárne?

Helenka Vondráčková bojuje, a to je velmi správné, za rovné podmínky, stejnou startovní čáru se všemi ostatními. Nikde jsem neslyšel, že by někoho pomlouvala, zpochybňovala jeho umění na poli umělecké činnosti a to nejen v jejím žánru. Její spor s Martou Kubišovou byl o zmařené investici (kde je rozdíl mezi touto zmařenou investicí a zmařenou investicí Diag Human, nebo Lodera s televizí Nova?). Spor se nakonec nekonal, k úlevě nás, kteří máme rádi jak Helenku Vondráčkovou, tak Martu Kubišovou. Přesto důvod ke sporu zde byl a Marta Kubišová si snad nějaké poučení pro sebe vzala.

Jestliže tvorbu Karla Gotta právem považujeme za kulturní dědictví národa, pak po jeho bok musíme postavit i Helenku Vondráčkovou (určitě i Waldemara Matušku a další zpěváky, kteří v dobách totality přinášeli lidem radost a pohodu). A nelze logicky připustit, aby veřejnoprávní rozhlas Radiožurnál, písničky Helenky Vondráčkové odmítal. Z jakéhokoliv důvodu. A zdůvodnění, že písničky Heleny Vondráčkové snižují sledovanost, je úplně mimo mísu. Veřejnoprávní rozhlas i televize totiž nemůže argument sledovanosti vůbec použít. Sledovanost je důležitá pro soukromá rádia a soukromé televizní stanice. Sledovanost jim totiž přihrává inzerenty, kteří se tak stávají jejich investory. Oni musejí o sledovanost bojovat. Veřejnoprávní média nikoliv. Ty mají totiž investora ze zákona. Nás všechny plátce televizních a rozhlasových poplatků.

A tady je můj projekt uchazeče o post generálního ředitele České televize. Kanál ČT 24 jako čistě zpravodajský samozřejmě zachovat. Poplatník má právo na živé, aktuální zprávy z domácích i světových událostí. Kanál ČT 4 sport si také našel své nezastupitelné místo - zachovat. Kanál ČT 2 rozvíjet pro oblast vědy a techniky, oblast poznání světa, vzdělávání, problematiky životního prostředí, ale také propagace kultury. Kanál ČT 1 prodat, zrušit, protože nemá opodstatněnost. Programy jako Všechnopárty (pořad, který já rád sleduji), nebo na př. Pošta pro tebe jsou pořady typické pro soukromé televize. Také všechny zábavní pořady typu Starr Dance a podobně. Prostě a jednoduše veřejnoprávní televize nemůže mít vlastní dramatickou tvorbu. Může vytvářet pouze pořady spojené se zpravodajstvím, pořady z oblasti vědy a techniky, sportu a jiných činností, které mají přinášet rozvoj poznání a všeobecné vzdělanosti. Proto já si veřejnoprávní média platím. Na všechny ostatní pořady - zábavné, filmy, seriály jsou soukromé televize. Jak velkou pravdu měl kdysi populární ředitel Novy Vladimír Železný když kritizoval ČT za reklamu. ČT tím totiž bezprecedentně poškozuje soukromé televize, neboť jim odebírá inzerenty.

Helenko máte ve všech svých sporech mojí plnou podporu. Nelze-li se ubránit pomluvám a šikanám tady u nás, braňte se jinak. Záměrně jsem se vyhnul v tomto článku bulváru. Ani od toho si nemusíte nechat všechno líbit.

 

Autor: Vladimír Zeman | středa 21.9.2011 11:27 | karma článku: 36,49 | přečteno: 12337x