Naše justice hluboko ve stínu té evropské.

Nekonečné kauzy Dr. Ratha, trafik pro někdejší poslance ODS za odchod z poslanecké sněmovny, kauza paní Nagyové - Nečasové kvůli jejím kabelkám. A jako předvánoční bonus kauza paní Lagardeové - šéfky MMF.

Zdůvodnění zrušení rozsudku pana doktora Ratha Nejvyšším soudem je opravdu zvláštní. Tak odposlechy, na kterých je postavena značná část obžaloby, byly nelegální. Soud se jimi už zabývat nemůže, soud tyto důkazy už dále nesmí použít, soud má tedy soudit, jak? Když ztratil podstatnou část důkazů. A proč to má soudit týž soudce, který vynesl předešlý rozsudek? Když pana doktora Ratha v plném rozsahu osvobodí, tak s tím talárem může seknout. A precedens je na světě.

Odposlechy se nemohou používat. Mocná zbraň, kterou dostal do ruky zločin, to jest skvěle fungující mobilní telefon, napojený na internet, který místo činu může vyfotit, fotku ihned odeslat, operativně se domluvit. Stejnou zbraň mají ovšem i policisté a vyšetřovatelé. Ti jí ovšem nebudou moci používat. Zločin žádný zákaz používání mobilů nedostal, jeho náskok před spravedlností se navýšil o, no o hodně. Pan doktor Rath logicky musí žádat o odškodnění za 18 měsíců ve vazbě, plnou rehabilitaci. Kolik to musí být si netroufám odhadnout, paní eurokomisařka Jourová brala za 33 dní nezákonné vazby 2,6 milionu Kč. Odposlechy dostaly do vězení i zastupitele Kolína pana Nováka, už si snad své odseděl, taky se musí přihlásit. Odposlechy prováděla Obamova administrativa i na Angelu Merkelovou. A ta přece všechno dělá dobře. Tak, kde je ta chyba u nás?

Kauza trafik je ještě komičtější. Dvakrát vynesený zprošťující rozsudek, potřetí se kauza vrací stejné soudkyni. Ta už požádala o zproštění z této kauzy. Neumím si představit, jak rozhodne jinak. Vyhověno jí nebylo, bude muset vynést třetí zprošťující rozsudek. Pan ministr Pelikán bude mít ještě před Vánoci napilno. Asi se bude muset zeptat příslušných justičních orgánů, kde je jádro pudla.

Co ovšem předvedla francouzská justice, je nejvíc. Soud uznal vinnou šéfku mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou za nezákonnou pomoc podnikateli Tapimu ke stovkám milionů eur - 403 milionů eur = 10,9 miliard Kč. Žádný trest ale vynesen nebyl. Ta paní se zřejmě na svůj post vrátí. 10,9 miliard - možná na lehké přilepšení pro naše důchodce by to dalo.

Autor: Vladimír Zeman | středa 21.12.2016 7:20 | karma článku: 25,50 | přečteno: 626x