Najít úspory není tak složité, pane ministře.

Hojit se na důchodcích, vzít jim slevu na jízdném, je víc než ubohé. Zrušit nějaká místa ve státní správě, jsou jenom čučky. Úspory v řádu desítek miliard se ale přímo nabízejí.

Předem je ale nutno zmínit, že my jsme asi jediní, koho zadlužení v této covidové době trápí. Velké schodky rozpočtů zažívají i ekonomiky ostatních, i podstatně silnějších států, než je ten náš. A nijak zvlášť je to netrápí. Biden uvolnil pro oživení ekonomiky USA 2 biliony dolarů, kde je vzal, to určitě neví ani on, EU na podporu ekonomik členských států uvolnila taky obrovské prostředky. Nějaká dluhová brzda trápí asi jenom pana Stanjuru. Hluboko za touto hranicí jsou všechny státy jižní Evropy a Řecko a nijak je to netrápí. Ale je pravda, že hospodařit se má a musí jenom s tím, co jako stát jsme schopni vyprodukovat.

Takže o těch úsporách, které se přímo nabízejí. Okamžitě zrušit jakékoliv dotace na obnovitelné zdroje elektřiny. Důvod je jednoduchý. Speciálně u nás nic nepřinášejí. Jak proběhlo tiskem, v listopadu byl přínos fotovoltaiky pro náš energetický mix - 0,5%, větrných elektráren - 0,8%. Z uvedeného je patrné, že výkony FVE a VE se musí duplovat, čili nelze výkony OZE nahradit výkony tradičních elektráren, tedy (pro méně chápavé) nemohu výkony tradičních elektráren zrušit. Pak ovšem cca 40 miliard ročně do OZE je opravdu drahý koníček pro stát. Ostatní vyslovené hloupé nápady green dealu se u nás prostě realizovat nemohou vůbec.

Druhá mohutná úspora taky leží pod nosem, jen si všimnout. A tou je naše armáda. Pro pana Stanjuru jedna z priorit. Ano pouze pro naše potřeby. Jedna moderně vybavená motostřelecká divize podporovaná podzvukovým letectvem a vrtulníkovou letkou. Pro potlačení případných místních nepokojů, ale hlavně jako pomoc při likvidaci přírodních katastrof, povodní, vichřic, uragánů, pandemií a pod. Naše členství v NATO, má-li být za dvě procenta státního rozpočtu ročně, tak je to z 1,6 bilionu 2% = 0,032 bilionu - 32 miliard ročně. V NATO není Rakousko, Švýcarsko, Srbsko, armádu vůbec nemá Island. A žijou si tyto státy docela dobře. Navíc dokáže si někdo představit všeobecnou mobilizaci u nás? Těch stížností na Ústavní soud kvůli omezování osobní svobody. To prostě nejde. Navíc případný konflikt velmocí by byl stejně jako vždycky - o nás bez nás. I prezident Havel, při odsunu sovětských vojsk v r. 1990 utrousil, že už tu nechceme ani vidět nohu žádného cizího vojáka. Jeho velký obdivovatel a přítel kníže Schwarzenberg by tady měl nejradši vojenskou základnu NATO samozřejmě s Amíkama. Biden tuto "pomoc" východní Evropě velkoryse slibuje.

Takže 40 a 32 + to, co berete důchodcům 6 + těch vašich 3,5 co si myslíte, že uspoříte na hasičích, zdravotnících, učitelích a máte to - 81,5 miliardy. Úspěch této vlády je zaručen.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 31.1.2022 11:13 | karma článku: 38,22 | přečteno: 1595x