Lekce logiky od předsedy vlády.

V nedělním pořadu Partie na Primě. Pan předseda vlády mnohokrát opakoval, že kroky vlády jsou logické a nijak nevybočují z politiky EU, jejíž členové jsou ve vzácné shodě. Musíme si utáhnout opasky, kde už jsem to slyšel?

Ta vzácná shoda se týká společného postoje k válce na Ukrajině. Tento postoj je ale jednotný zřejmě pouze v sankcích, kterých už byly vyhlášeny čtyři balíčky. Evropskou unii ovšem svírá energetická nejistota a to především energetická závislost na Rusku v potřebě ropy a zemního plynu. Jak řekl pan premiér naše závislost na ruském plynu je až 90-ti procentní. U ropy je to méně, přesto 50% je taky zásadní problém. EU vyhlásila ukončení závislosti na ruském plynu a ropě do r. 2027. To je ještě dlouhých 5 let. Takže my (tedy EU) jsme zatížili ekonomiku Ruska velmi citlivými sankcemi, ale aby snad náhodou až tak moc jejich ekonomika nestrádala, tak jim platíme za silně zdraženou ropu a plyn a ještě budeme dalších dlouhých 5 let. Jeden by řekl, že už dobu mají být na cestě obrovské tankery s ropou ze Saudské Arábie, Kuvajtu, Iráku, Iránu, Ameriky a přímo tankerový kolotoč se zkapalněným břidlicovým plynem z Ameriky. A to vše na pomoc energeticky ohrožené Evropské unii.

Náš pan premiér vyřešil drahotu nafty a benzínu na našich čerpacích stanicích stylově. Podíváme se na marže čerpadlářů. A přestane se při výrobě pohonných hmot přidávat biologická složka. To prý zlevní litr až o 2 koruny. Skvělé, ale co na to Greta a jejímu diktátu podrobená zelená frakce v Evropském parlamentu? Ta vám to zase vytmaví. Anebo, že by se měnily názorové poměry v EU. Na energetický mix pro výrobu elektřiny jsou snad nové názory? My si to budeme moci mixovat sami? Takže budeme snad moci opět uvažovat o dostavbě jaderných bloků v Dukovanech a posléze i v Temelíně. A ani do provozování uhelných elektráren nám nikdo nebude mluvit.

Ale to by snad chtělo, pane premiére, úplně zrušit dotace na OZE, úplně zrušit jakékoliv nápady na stavbu větrných elektráren, které u nás jenom hyzdí krajinu, energetického významu ani za mák nemaje.

Energetika je ošemetná věc, proč jen jsme po boku s Amerikou, tak nadšeně likvidovali sekulární systémy v Iráku, Íránu, Sýrii, Libyi. Hlavně Libyjská velmi kvalitní ropa mohla teď hodně pomoci. Proč nezasáhnou kamarádi šejchové? Zřejmě proto, že jsou to především kamarádi Američanů. A tady se nabízí tolik možností obchodního využití s ohledem na ropnou nadvládu nad světem.

Přednáška o logice pana premiéra byla vskutku poučná. Jestli to bude v tomto duchu pokračovat, pak nevím kam to povede. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 14.3.2022 8:17 | karma článku: 36,63 | přečteno: 1164x