Když máš hlad, tak ho hlaď a říkej mu malej.

Rada ve stylu Haliny. Tak snad tak daleko, abychom trpěli hladem, to nedojde. I když i na to mám radu. Naučme se spásat trávu a dělat si seno na zimu. Když to uživí slona. Nadrobno nasekat seno, vajíčko, strouhanku, usmažit.

Někdy mi připadá, když poslouchám zprávy na naší veřejnoprávní televizi, že se budeme muset nějak přizpůsobit sami. Rusko snížilo plyn do Německa na 40%, ale nás se to, podle ministra Síkely, netýká. My máme svých 65% kapacity zásobníků, tak o co jde? Užijte si lidi léto, zima sice asi, jako každoročně přijde, ale to je daleko. Pak se budou vypínat napřed podniky, na domácnosti přijde řada až naposled. Takže snad ani nastávající zimu mrznout nebudeme. A když to Rus zavře úplně, tak se o nás EU postará. Tedy nepostará. Jestli dokážeme někde nakoupit plyn, aby mohly fungovat pekárny a průmyslové podniky, tak jejich výrobky budou tak drahé, že má rada s tím senem, bude za milion. Všichni od nás tak nějak na západ, to mají šanci zvládnout líp. Nedávno hrozili stávkou popeláři v Rakousku. Kdo by dělal za mizerných 2900,- eur. Takže u nás je zhruba polovina této částky průměrný plat, na který nedosáhnou 2/3 zaměstnanců. Prostě oni se, v Rakousku, Německu, Francii atd. v zemích námi vysněného západu, dostanou do situace, kdy budou sice nadávat na poměry, ale ve skutečnosti si budou stále žít nad poměry. Tedy čnít nad naše poměry + všech zemí bývalého sovětského bloku. Neposunuli jsme se ani o píď, za 30 let po sametu a 18 let po vstupu do EU.

Naopak, teď člověk nevěřícně zírá, proč vlastně si nemůžeme v nastalé energetické krizi, pomoct sami. Máme lacinou elektřinu, máme jí nadbytek, máme zajištěné zdroje. Naše dvě jaderné elektrárny Dukovany a Temelín mají zajištěné palivové články na 5 let dopředu. Pro naše hnědouhelné elektrárny máme dostatek hnědého uhlí v podkrušnohorských pánvích. Tak snad logicky jednám tak, že když musím platit draho plyn, který nemám, a ropu, kterou taky nemám, tak si vypomůžu elektřinou, kterou mám, dokonce tolik, že jí mohu vyvážet. Tak snad pro náš průmysl a domácnosti stanovím cenu elektřiny tak, abych aspoň částečně vykompenzoval cenu plynu a ropy a elektřinu pro vývoz prudce zdražím. Vše ve stylu dobrého hospodáře, ten vývoz ve stylu dravého podnikatele. Na plyn a ropu nedosáhneme jinak než nákupem za hodně draho, tak elektřinu, kterou máme navíc, musíme vyvést taky za draho. To dá rozum, to nejsou žádné čáry. A ptát se Bruselu, jestli to dovolí? Sorry, jako co tam pro někoho jsme?

V neděli bude na Primě mluvit pan premiér Fiala, ten nám to určitě osvětlí, jsem zvědav jestli nám doporučí ten můj nápad s tím řízkem ze sena. Zatím ty jejich rady, šetřete, nenakupujte zbytné věci, nejezděte, když tak pomalu, abyste šetřili benzin, jsou zhruba ve stylu toho mého řízku ze sena.

P.S. Administrace blogu mě vyloučila z diskuse. Přesto diskusi otevírám, jenom nemohu na přímá vybídnutí odpovídat. Administrátorka mě také vybídla k uvádění zdrojů mých informací. Vždycky to je jen a pouze vysílání veřejnoprávní ČT a mé komentování zpráv, které si přímo protiřečí.  

Autor: Vladimír Zeman | sobota 18.6.2022 10:37 | karma článku: 29,33 | přečteno: 615x