Justice zamrzlá v devadesátkách.

Televize připomíná bouřlivá devadesátá léta. Tak kdo vlastně tenkrát úplně rezignoval na svou práci? Divoká privatizace, co Čech to podnikatel. Banky půjčovaly velké milióny, založit banku si mohl každý, kdo složil 10 milionů.

Pamatuji si dobře na výrok předsedy vlády Václava Klause. "Zákony přece nikdo nezrušil. Ty stále platí a nic neopravňuje nikoho, aby konal protizákonně, to jest kradl, podváděl, vraždil". Absolutně pravdivá slova. Kdo ponoukl ČNB aby vydávala bankovní licenci každému, kdo přinesl 10 milionů? A ten potom shromažďoval klienty, lákal na skvělý úrok. Banky, kampeličky potom rychle krachovaly, protože je majitelé vytunelovali. Spousty podniků se zakládalo pouze fiktivně, aby se kryly velké podvody. Bohužel si mnozí zařídili živnost s činnostmi, které přece nikdy živností nemohou být. Někdo si myslel, že může na objednávku i vraždit. Pěkně nám tu dobu připomněl i Jaroslav Kmenta, v televizním interview. Do toho prezident Havel propustil velké množství vězňů, o které se nikdo nepostaral. Vylupování chat, chalup, rodinných domů, bytů, přepadů nebralo konce. Kdo nazval první tuto dobu sametovou revolucí, to byl obyčejný cynik. Sametová ta doba rozhodně nebyla.

Zaujal mě nedělní pořad Partie na Primě. Hosty pořadu byli minulá ministryně spravedlnosti paní Marie Benešová a nastupující nový ministr pan Pavel Blažek z ODS. On je asi jediným ministrem nové vlády, od kterého já očekávám, že tam nebude jenom do počtu. A nezklamal mě. S paní Benešovou se shodli na nutnosti něco udělat s úřadem státního zastupitelství. To patří do moci výkonné, je tedy podřízené vládě, přitom vláda nemá nejmenší právo jakkoliv do práce prokurátorů zasahovat. Státní zástupci jsou v podstatě neodvolatelní, jak se vyjádřila paní Benešová, má-li někdo takové místo už 25 a více let, nutně musí otupět, to ani jinak nejde. Na práci státních zástupců se to velmi projevuje, na všechno je dost času, neúnosně protahované kauzy, které psychicky deptají obviněné, jsou varovným mementem. Kauza Parkanová, Vitásková a stále se natahující kauza Čapí hnízdo je ostudou státních zástupců. Navíc státní zastupitelství ovlivňuje moc výkonnou. Vládní puč na premiéra Nečase, ale i neustávající obvinění Babiše v kauze Čapí hnízdo. Neboť může trestně stíhaný člověk kandidovat na prezidenta?

Prostě chce to reformu justice. Tedy to co provedli Poláci. Kdo zaplatí stoupající výdaje na odškodnění takového množství případů, které nedokázala prokuratura dostat k soudu. Paní Benešová to v náznaku vyčíslila. Budu fandit ministru Blažkovi aby to dokázal.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 24.1.2022 9:00 | karma článku: 24,32 | přečteno: 644x