Josef Klíma přidá důchodcům.

Svůj důchod, kterého se pro tento účel zříká. Tedy potřebným důchodcům, samozřejmě. Protože i jemu je asi jasné, že jeho důchod pro všechny potřebné nestačí, shání donátory pro svůj projekt pomoci potřebným důchodcům. A má úspěch. Karel Gott se nechal slyšet, že je to dobrá věc, také Jiřina Bohdalová. Takových, kteří pobírají svůj zasloužený důchod a vlastně ho nepotřebují, je hodně. Mezi herci např. Jiří Bartoška, Lubomír Lipský, Jan Skopeček, spěváci Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Václav Neckář, Petr Janda, ale i různí profesoři na vysokých školách (ti tam sedí většinou jenom proto, aby škola neztratila akreditaci, práce jinak neodvedou za mák). Samozřejmě mnoho dalších všech možných profesí v dobrých pozicích, kterým se do důchodu jednoduše nechce. Je to ovšem jejich důchod.

Nevím jak si představuje pan Klíma potřebného důchodce. Podle jakého klíče se bude takový důchodce vybírat, jak se bude procentně suma, která bude k dispozici, rozdělovat. Tomu hodně, tomu víc, tomu málo, tomu nic. Možná, že by stálo spíš za to, vytvořit určitý důchodový pilíř, do kterého by přispívali takto ochotní, sociálně citliví bohatí, kteří by se ve prospěch tohoto pilíře vzdávali svého důchodu. A kdyby se jim podařilo zainteresovat pro věc i tu padesátku našich miliardářů (nedávno vyšel v tisku jejich seznam), pak by to byl čin hodný uznání. Samozřejmě se vším, co takový fond vyžaduje. Registraci, výroční zprávy, daňové přiznání. A zvýšení, ve spolupráci s ministerstvem financí, základní sazby důchodu (nikoliv procentní), každému stejně.

Z uvedeného je zřejmé, že akce pana Klímy nemá jiný smysl než snahu o zvýšení vlastní popularity. Ať si sám odnese svůj vlastní důchod tomu, komu to sám uzná za vhodné. A moc s tím nechodí na odiv, aby finančák nechtěl tomu důchodci tu částku zdanit jako příjem.

Bylo tady ještě nedávno pravidlo, podle kterého se poživateli starobního důchodu, krátil příjem ze zaměstnání. A když pobíral velký příjem v dobré pracovní pozici, tak se mu důchod nevyplácel vůbec. Pracoval na procenta, to jest zvyšoval si procentní část svého důchodu.

Dnes je snaha přimět starobního důchodce, aby si svůj životní standard zvyšoval přivýdělkem k důchodu. Kalousek každému takto snaživému důchodci odebral už z měsíčního platu 13,5 tis. Kč hned 2000,- Kč, za celý rok 24.840,- Kč. Tím zdanil důchodci jakýkoliv příjem i malý za nějakou brigádu a pod. a tím celý záměr přimět důchodce k nějakému výdělku, postavil na hlavu.

Pro důchodce s hodně malým důchodem je jednodušší pobírat dávky v nouzi. Jak dobře se v nich vyznají Rómové. Ti přizpůsobiví, kteří platí pravidelně náklady bydlení, je platí ze sociálních dávek. A nechtějí nic jiného, než aby ty dávky byly takové, aby z nich mohly platit náklady bydlení i náklady na svůj život. A takto smysluplně prožít celý život.

Co bylo špatného na tom, když těm nepřizpůsobivým paní Řápková chtěla rovnou z dávek strhávat náklady na bydlení? Těm pane Klímo odneste svůj důchod, to bude velmi šlechetný čin.

 

Autor: Vladimír Zeman | středa 24.4.2013 15:31 | karma článku: 15,68 | přečteno: 938x