Jen pár dnů poté, a frustrace vyplavala naplno.

Včerejší vášnivá diskuse na OVM o příčinách a důsledcích brexitu, dvou europoslanců a jednoho ministra, byla opět výživná. Tedy hlavně svou argumentací. Kdo brexit způsobil, kdo za to může, co se to vlastně děje?

Chtěl bych pánům diskutujícím v tom pořadu OVM připomenout jednu jedinou logiku celého toho problému. A to nevinou otázku britské královny, kterou uveřejnil bulvární The Sun. "Řekněte mi tři důvody, proč nevystoupit z Evropské unie". The Sun si na to odpověděl sám, ve smyslu "nic nás nenapadá". Ať to bylo celé vymyšlené bulvárním plátkem, nebo to královna skutečně řekla, je v tom obsažený celý problém. A včerejší debata pánů politiků na OVM mě to jenom potvrdila.

Evropská unie má zcela neschopné vedení. Padlo tam připomenutí na předchozího předsedu Evropské komise Barrossa, jeho politiku kam vítr, tam plášť, a ještě daleko horší zdrcující kritika současného předsedy komise Junckera. Zdrcující kritika a to tak, že nechápu, že pod vedením takového šéfa je vůbec někdo ochoten pracovat. České vládě, pod vedením ministra Zaorálka, teď nezbývá nic jiného, než na následujícím summitu k brexitu s touto zdrcující kritikou vystoupit.

Evropské společenství, jehož starým členem Británie byla, přestalo mít logiku v okamžiku, kdy byly přijati noví členové, a seskupení dostalo nový název Evropská unie. Stará patnáctka, bylo až dost. A nápad vytvořit z Evropy jeden stát byl úplně mimo mísu. Potlačit národovectví, znásilnit dotacemi výrobní nástroje jednotlivých zemí, místo přibližování životní úrovně, totální propadák mnohých ekonomik. To jsou opravdu blbé nápady, které mají za následek nespokojenost.

Takže vystoupení Británie bylo více než logické. Mocnost, která měla celosvětovou váhu, je najednou odsouvána do role outsiderů. Politiky jako dva zmínění předsedové Evropské komise. Jenom se divím, že ten brexit nepřišel mnohem dřív.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 27.6.2016 8:07 | karma článku: 38,45 | přečteno: 1986x