Jak se máte po balíčku?

Právě schválený úsporný balíček vyvolává velké emoce. Zvýšení DPH u horní sazby je skutečně problém, hlavně u cen energií všeho druhu. 1% u dolní sazby je samozřejmě v mezích možností nepatrného snížení marží obchodníka. U horní sazby si myslím, že se také dočkáme snižování mařží (tady také hraje velkou roli konkurence), ale u cen elektřiny, vody, plynu, tepla se lze obávat zvýšení cen. Ostatně už jsou dávno avízována.

Tato vláda si u vědomí velké převahy vytkla za cíl rozpočtovou odpovědnost. K tomu se dalo dopracovat jedině za předpokladů snižování výdajů, což je možné jedině při přijetí reforem ve všech oblastech státní správy. A tady jsou ještě úspory ani zdaleka nedotčené.

V oblasti školství je to v rušení škol s malým počtem dětí v obcích a přesměrování do spádových škol, kde je škola na mnohem vyšší úrovni. A zajistit cestování dětí školními autobusy. Když to jde v USA, proč to nemůže jít u nás? Totéž platí pro nynější rozptyl kvalitních zdravotnických zařízení. To rušení lůžek znamená rušení akutních lůžek tam, kde jsou využívána pouze jako lůžka následné péče a pojišťovnám účtována jako akutní. Rozdíl v ceně akutního lůžka a lůžka následné péče je v úrovni a množství péče poskytované pacientovi. Akutní lůžko je řádově dražší.

Cíl této vlády dostat se v r. 2013 s deficitem pod 3% HDP je přece něco, co musíme ve vlastním zájmu podporovat. A docela se divím, že náš pan prezident Klaus okopává vládě kotníky. Sám přece v pozici premiéra přišel s úspornými balíčky v době, kdy po neblahém zásahu centrální banky hrozil deficit státního rozpočtu (r. 1997-8). V této pozici usiloval o uzákonění vyrovnaných rozpočtů. Od té doby události nabraly spád, začali vládnout socialisté a deficit a státní dluh začaly stoupat. Přes značný ekonomický růst v letech vlád ČSSD deficit stále narůstal.

Dávat vinu za dnešní deficit pravicovým vládám (jak to udělala ve svém expozé Kateřina Klasnová) není vůbec korektní. Topolánkova vláda přišla v r. 2008 s návrhem rozpočtu pro r. 2009, který se jevil jako dobrý. Růst stále byl a ani žádní prognostikové nevěštili nic zlého. Od začátku r. 2009 ovšem už se valila krize i k nám. Topolánkova vláda skončila 31.3.2009. Přišla vláda Fischerova a ta měla nejpozději do 30.6. šlápnout na brzdu. Přijít s úsporným balíčkem. Osekat výdaje. To kdyby udělala nemuseli jsme dnes řešit nějaký velký deficit. Fischerova vláda vůbec předvedla totální neschopnost. Svým nicneděláním způsobila nejen vysoký deficit, ale mohla taky zastavit stále rostoucí výdaje na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE). Neudělala nic a tím zatížila domácí rozpočet každého občana. A to chcete Fischera za svého prezidenta?

Nejsem volič levice, protože všechno co říká a, když je u moci tak i dělá, je populistické. Nakonec i v dnešní volbě v USA tolikrát zmiňovaný Clinton (jako milovaný prezident za kterého bylo dobře), udělal jen to, že pobavil svět svoji poklopcovou aférou v oválné pracovně Bílého domu. Jeho zahraniční politika byla na takové úrovni, že po jeho době byla Amerika vtažena do ošklivé války s terorismem.

Dnes jsem v televizi viděl záběry z Atén. Jeden demonstrant tam řekl něco, co by si měli všichni u nás zapamatovat: "Dřív jsem bral plat 1500,- eur, dnes mám 800,- eur". I těchto 800,- eur (cca 20000,- Kč) se blíží našemu průměru a mnoho lidí u nás takového příjmu nedosahují. A to Řekové přinejmenším nemusejí tolik topit. Takže tlak eurozóny je pomalu tlačí na naší úroveň?  Měli se nejméně 2 x lépe. Zasloužili si to? Žili na dluh, všechny půjčky projedli.

Snažme se držet rozpočtovou disciplínu, abychom se nedostali do nějakého pádu. Řekové padají na naší úroveň, pád je to pro ně bolestivý, kam bychom padali my?

Autor: Vladimír Zeman | středa 7.11.2012 15:57 | karma článku: 16,32 | přečteno: 1340x