Jak nastartovat ekonomiku?

Toť otázka. Ještě je čas, jsou důležitější cíle. Porazit pandemii, to je úkol č. 1. Bohužel v EU není jednotný názor jak na to. Pomalu se přechází na náš způsob okopírovaný ze zkušeností Číny a východní Asie. 

Evropa ztratila čas. Je to hlavně nechutí přiznat, že ten čínský, přísně restriktivní způsob, je nakonec to jediné, co zabírá. Stejně jako ve středověku, izolovat lidi od sebe. Tak se postupovalo při morových ranách a čekalo se, až se epidemie vybije sama. Nic lepšího nemáme !? Zbrojní systémy jsme dovedli k dokonalosti. V New Yorském přístavu zakotvila obrovská vojenská zdravotnická loď. Měla by tam být zakotvena ještě vedle aspoň jedna z těch deseti úžasných letadlových lodí, které demonstrují vojenskou převahu USA nad celým světem. Aby si obyvatelé New Yorku zvedli sebevědomí.

Evropská unie uzavřela své vnější hranice. Najednou je každému lhostejný osud běženců. Z řecké hranice byli násilně vráceni zpět do Turecka. Kde jsou lidská práva těch lidí. Angela Merkelová přece tvrdila, že by jinak než v tom roce 2015 nepostupovala. Najednou je to jinak. Virus mění světovou politiku. 

Pan Kalousek by věděl kde najít miliardy na podporu ekonomiky. Za pár hodin najde 40 miliard. Snížil by důchody, to je jasné, v kapitole ministerstva sociálních věcí se dá škrtat vesele. To není žádné umění. To já mám lepší nápady. Zrušit dotaci do fotovoltaiky - 43 miliard. Těch víc než deset let, co to pobírali je silně přes míru. Myslím, že by stát vyhrál všechny arbitráže. Další - zrušit všechny investice do armády, zapomenout definitivně na nějaká 2% na armádu, které nám diktuje NATO. Armádu zachovat v současné podobě, akceschopnou pro pomoc při takových událostech, jako je ta současná. 

Maďarský premiér Viktor Orbán si, podle opozice a politiky Bruselu, usurpuje všechnu moc pro sebe. Chci důrazně připomenout, i naší opozici, že v době vyhlášení nouzového stavu v zemi, přejímá moc vláda. Babišova vláda se stále obrací na parlament. Nemusela by, ve stavu nouze rozhoduje o všem sama. Orbán se nechce zdržovat parlamentem. Ten by stejně ani neměl zasedat. Kdyby se takto postupovalo ve všech zemích EU. Asi bychom byli dál. EU se zřejmě chystá zaktivovat ECB (evropskou centrální banku), k rozjetí rotaček na tisk euro bankovek. To samé udělá FED v Americe. Kde by jinak Trump vzal 2 biliony dolarů, které slíbil na podporu ekonomiky USA. Trhy se zaplaví inflačními penězi. Snad je lepší, že naše vláda upřednostňuje zdraví, ztráty v ekonomice se pokusí snížit investicemi do výstavby dálnic.

Všechna opatření vlády zatím fungují. Je třeba vydržet. Zakomplexovaný, západní svět by se měl vzpamatovat. Je docela na čase. 

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 30.3.2020 10:45 | karma článku: 18,77 | přečteno: 398x