Já jsem nic neudělal.

Bude asi heslem všech statečných reportérů naší veřejnoprávní televize. Výrok "to byl můj nejlepší projekt", to jenom podtrhuje. Co takhle to nechat vyšetřit "orgánama" a potom teprve dělat závěry?  

Je to o projektu Čapí hnízdo. Všechna čest televizi Prima a jejímu redaktorovi, že nechal Andreje Babiše v pořadu Partie o své roli v projektu Čapí hnízdo promluvit bez přerušování a skákání do řeči a odvádění řeči jinam, jak to má ve zvyku pan Moravec ve svých Otázkách.

Kauza, která má svůj počátek v r. 2008, žádnou kauzou dnešního ministra financí nemůže být. Tehdy  ministrem nebyl. Ani v politice nebyl, ani žádné hnutí Ano neexistovalo. O smysluplnosti jakýchkoliv evropských dotací lze úspěšně pochybovat vždycky. Možná smysl měly pouze na stavby čistíren odpadních vod, kdyby s tím nebylo spojeno několikatisíci procentní zdražení vodného a stočného. Ovšem to množství cyklostezek odnikud - nikam, často i osvětlených, má smysl opravdu jen diskutabilní. V Malešickém parku v Praze 10, je realizován velkolepý projekt za 98 miliónů s kaskádami, vodopády v nápaditých betonových a dřevěných kreacích. Možná, že to spustili při kolaudaci, já to ovšem v provozu nikdy neviděl. Nikdo to ale nenapadá, jako nesmyslně vyhozené peníze. Přitom stačily asfaltové cesty, lavičky, dětské hřiště a třeba i ty ozdobné, betonové koule, vše tak za pětinu.

Možná, že Čapí hnízdo je projekt, který si žádnou dotaci, tím méně 50 miliónů evropských peněz, nezasloužil. Měl si do toho ten tajný investor investovat vlastní peníze. A byl pokoj. Takto je odstartován proces, kterého se pan ministr jen tak nezbaví. Protože pomlouvačná ČT24 si už tenhle kousek nenechá vzít. To dokladuje i jiný příklad, komentování sněmovních voleb na Slovensku. Člověk žasne, kolik se tam podle komentářů ČT24 dostalo lidí z pochybnou minulostí. Jako by nám po tom mělo něco být. V Německu zase prohrává Angela Merklová v zemských volbách, jak to vy politologové vysvětlíte? V zahraničním okénku zase vášnivé komentování 10 let starého případu Litviněnko, na kterého si vzpomněli Britové, aby pomlouvali Rusko, dále případ z r. 2011 náměstka ministra Lesova, který zemřel v USA, ale zcela jistě zásluhou ruských tajných služeb.

Naše vnitřní politika by si také více zasloužila tlak na rychlost v kauzách Parkanová, Nagyová a její kabelky, opencard i uzavření případu Rath. Tady bych si představoval komentáře Reportérů, pořadu 168 hodin a jim podobných.

Myslím, že mnohem větší váhu, by měl i solidní a kritický komentář k chování TOP 09, která opustila sněmovní sál, když dolní komoru navštívil prezident republiky. To se páni poslanci ve slušné společnosti nedělá, zvláště když máte plná ústa prospěšnosti zastupitelské demokracie. Pan prezident je zástupcem lidí, stejně jako vy a i když jste ho asi nevolili v přímé volbě, tak to neznamená, že mu jako volení zastupitelé nemusíte prokázat aspoň tu základní úctu, kterou si zaslouží jeho úřad.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 14.3.2016 7:17 | karma článku: 24,83 | přečteno: 606x