Inteligentní sítě, co si o tom myslet?

Za co, pane bože, za co, trestáš tenhle prostý lid? Písnička zpěváka Kluse, ten problém dost trefně vystihuje. Protože seš, prostý lide hambatě bohatej. A tady o nic jiného nejde, než tě o pár peněz připravit.

Někdy si myslím, že v té fotovoltaické lobby je výdělečně zainteresován každý. A nebo nám to skutečně nedochází? Přijatá energetická koncepce počítá do roku 2050 zhruba s tímto dělením energetických zdrojů. Z jaderných elektráren - 50%, z uhelných elektráren - 25 %, z ostatních (OZE, vodní akumulační a přečerpávající elektrárny, plynové) - 25 %

Protože se očekává nárůst asi 30.000 nových malých zdrojů fotovoltaických elektráren (solární panely na střechách rodinných domků, továrních hal, montážních hal, sportovních zařízení atd.), vznikla potřeba zapojit tuto výrobu elektrické energie do distribuční sítě našich velkých distributorů ČEZ, E.ON, PRE. Vzhledem k výkonové nevyváženosti těchto zdrojů, daných jejich charakterem (pokles výkonu v závislosti na množství světla), je nutné distribuční sítě na tyto výkyvy technicky připravit. To bude stát 100 miliard Kč. Naše přenosová soustava se už delší dobu potýká s přenosem výkonových vln elektřiny z větrných parků v baltském moři v Německu. Pro potlačení nebezpečí kolapsu naší přenosové sítě, se to řeší stavbou velkých transformátorů s posunutou fází za cca 10 miliard Kč. Těch dalších 100 miliard se bude týkat smysluplného připojení oněch nových cca 30.000 nových malých zdrojů na střechách.

V r. 2050 má být v solárních zdrojích instalováno 6000 MW. Pro srovnání - Temelín bude mít v té době 4000 MW (dostavba dalších dvou bloků), Dukovany cca 1600 MW, do těch celkových cca 6000 MW to doplní uhelné elektrárny - Mělník 500 MW a další vč. akumulačních vodních elektráren a dalších zdrojů. Takže 6000 MW v solárech, 6000 MW v ostatních tradičních zdrojích.

Proč tolik zdrojů? Když už jsme naběhli na tu nesmyslnou teorii výroby z OZE, proč nerušíme výrobu z tradičních zdrojů? To nenáviděné jádro naopak navyšujeme, pokračujeme ve výrobě z uhelných elektráren. Kde je v tom logika?

Navíc v dotacích na OZE se do r. 2050 zaplatí celý 1 bilión Kč - 1000 miliard. Jsme opravdu bohatí, když si takový přepych můžeme dovolit. Zdvojovat kapacitu svých zdrojů - bude nám stačit 6000 MW, my budeme mít 12000 MW. Proč? Protože na těch 6000 MW v solárech není a nikdy nebude spoleh. Takže potřebujeme 100% zálohu.

1100 miliard. Možná by část z toho uspokojila Lékařský odborový klub, asi by se dal dostavět železniční koridor, nové úseky dálnic a obchvatů měst. Honí se každá koruna, zpochybňují se dříve uzavřené smlouvy jako nevýhodné (Kapsch, opencard), lidi jsou za to pronásledováni. Lidi ve funkcích nemohou ani v žertu, a už vůbec ne po telefonu, vynést nějaký svůj názor, nebo řešení. Vždy se najde podezření z nekalého úmyslu obohacení.

A tady se doslova vyhodí 1100 miliard. I když vlastně ty peníze zatím sedí v teple našich kapes. Ty se z těch kapes teprve začnou tahat. V těch příspěvcích na podporu výroby z OZE už se tahají docela dlouho. Teď se přidají ještě nové tarify. 

Autor: Vladimír Zeman | úterý 8.3.2016 7:19 | karma článku: 23,78 | přečteno: 527x