Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hamty, hamty ať mám víc než tamty,

aneb, kam s těma prachama aby to sypalo ještě víc a ještě víc. Ve státech Evropské unie se dosáhlo schizofréní situace. V bankách zemí EU i eurozóny jsou peníze, přesto je třeba řadě zemí eurozóny finančně pomáhat. Vklady střadatelů jsou nedotknutelný, tak jak se k těm penězům dostat? Kyperskou banku koupí řecká. Jak to, když Řecko je příjemcem snad největší pomoci EU před hrozbou totálního krachu. Naše ČNB snížila základní úrokovou sazbu už na 0,05%, reakce České spořitelny je další snížení už tak ubohého úročení vkladů. Asi je vážně nejlepší ty vklady vybrat a nacpat to do štrožoku. O to se zřejmě budou pokoušet Kypřané, i když jim to půjde pomalu, rychlostí 100 eur denně. 

Padesátka miliardářů v naší republice by mohla přispět hřivnou pomoci nastartovat hospodářský růst. Jenom první desítka disponuje prostředky ve výši 250 miliard Kč. Takhle to ovšem nefunguje. Skupina PPF investuje do stavby obrovského bussines centra v Moskvě. Miliardové zisky ČEZ se rozpouštějí v rizikových investicích na Balkáně, aby se alespoň trochu ulehčilo domácím, to tedy ne. Naopak je třeba přitlačit a ten tlak stále zvyšovat. Protože peníze mají hlavně občané a když nemůžeme na jejich vklady v bankách, tak jim dáme co proto na různých poplatcích. Poplatek na OZE, nakonec pravda je, že to občane platit nemusíš, když se odstřihneš od elektřiny.

Včerejší diskuse na OVM na téma vztah ČEZu k fotovoltaice, byla legrační. To jste si pane Moravče naběhl, když jste se snažil zpochybnit pozici firmy Amun.Re a jejího majitele. On tu fotovoltaickou elektrárnu v Ralsku pro ČEZ jenom postavil, nic víc, nic míň. Dokonce za nižší, než obvyklou cenu, jak se snažil stále zdůrazňovat. A váš strach o daňového poplatníka je vůbec k smíchu. Chcete-li pomoct tu věc někam dostrkat, pozvěte do svého pořadu techniky, energetiky, provozovatele sítí, ať už konečně proběhne na obrazovce odborná diskuse o přínosu fotovoltaiky a větrníků pro potřebu energetiky. Podle všech dostupných pramenů je přínos OZE pro energetický mix pramalý, uvádí se 1,5-2%. Ve výhledu v energetické koncepci státu je stavba dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Mají nahradit postupně utlumované uhelné bloky, takže jednoznačně přínos životnímu prostředí. A položil bych nepříjemnou otázku těm technikům, jak chtějí zajistit ten slibovaný 10% podíl OZE na energetickém mixu v r. 2020. Zvlášť když pan ministr Kuba jednoznačně prohlásil, že státní podpora obnovitelným zdrojům končí rokem 2013. To je pro nás uživatele elektřiny dobrá i špatná správa. Napřed špatná. Těch 11 miliard, které ještě letos dostane fotovoltaika od státu, zaplatíme navíc my uživatelé. Takže od příštího roku další zvýšení poplatku. Dobrá snad je, že už fotovoltaici nebudou riskovat své investice na projekty, které nebudou mít jisté státní dotace. Pak ovšem nevím, jak chce stát dosáhnout toho podílu OZE na energetickém mixu ve výši 10% v r. 2020.

Úplně legrační je článek v Hospodářských novinách autora Jiřího Sládka o slibu Angely Merkelové o zlevnění účtů za elektřinu pro Němce. Německé větrné parky v Severním a Baltském moři produkují ohromné množství elektřiny i díky stálému větru na moři. Jsou to výkony ovšem neukočírovatelné, protože vrtule se buď točí, nebo stojí. Němci musí v prvé řadě najít způsob, jak ty výkony regulovat z jednoho místa - z dispečinku. Na povel některé vrtule vypnout, pak jich několik zase připnout a zase podle potřeby odpojit. Ono to teoreticky jde, vysíláním povelů po síti (u nás se takto řídí přepínání tarifů např.), musí se to ovšem technicky zajistit. Německo bude stavět nové přenosové sítě - uvádí se 10 miliard eur, tak se s tím snad počítá. U fotovoltaiky toto zajistit prakticky nejde. Zajištění stálého slunečního svitu stejné intenzity brání rozmary přírody. 

Takže pane Moravče odbornou technickou diskusi na téma OZE. Taky proto, aby naši spoluobčané s ehm lepšími příjmy, věděli kam ty prostředky nainvestovat. Už jsem v novinách i četl, že mezi solární barony patří i některé naše sportovní ikony. Třeba ty svoje prostředky zhodnotí lépe, totiž smysluplněji.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 25.3.2013 14:12 | karma článku: 23,20 | přečteno: 1409x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Do čela Británie míří labouristé, konzervativci ve volbách utrpěli debakl

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 1:13

Parlamentní volby v Británii podle odhadů zveřejněných ve čtvrtek večer po uzavření volebních...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik