Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Guláš posledních týdnů.

Ten kdo sleduje nezaujatě ten kolotoč úplně někdy protikladných informací a nemá na nich svůj osobní zájem, musí si s toho udělat opravdu pěkný obrázek. Mám na mysli někoho odjinud, z ciziny, jehož se zdejší problémy netýkají a na jejichž řešení nemá žádný zájem. Co ten si musí pomyslet o úrovni našich sdělovacích médií, kterým je srdečně jedno čím nás krmí a jakou to má vypovídací hodnotu. Těch událostí je mnoho a najít si nějakou nitku, která sleduje alespoň trochu vývoj té, které události, je dost složité. To by ale naši vynikající novináři a komentátoři měli dělat (totiž hledat tu nitku) a ne své čtenáře a posluchače nořit do stále hlubšího bahna nevědomosti.

Příklad: Prezident ČLK Kubek:"My přece nechceme žádné finanční prostředky na úkor schváleného rozpočtu, ty prostředky se dají najít v systému". A hned má řešení - změna úhradové vyhlášky na léky. Komentátor by ovšem měl hned zareagovat: "Ale vždyť ministr Heger a vláda taky nic jiného nechce než najít prostředky v systému, mimo státní rozpočet". A teď by se měla rozhořet diskuze o reformě zdravotnictví. Protože protestující lékaři se vlamují do otevřených dveří. Jejich argument (opět Kubek), že žádná vláda zatím jejich argumenty neposlouchala má přece zase svojí logiku. Vláda s jistou podporou ve sněmovně byla pouze první Klausova vláda (105 mandátů). Když vynechám tehdejšího Trojského koně v této vládě - KDU-ČSL, tak ta vláda měla na starosti přechod od socialistického realismu k volné svobodné tržní ekonomice. Na zdravotnickou reformu nedošlo. Další vlády už mandát na jakékoliv reformy nezískaly. Ani pravicové, ani levicové. Převaha jednoho hlasu, dokonce žádného hlasu, menšinová vláda, dokonce úřednické vlády. Takové vlády nemohou přinést nic co by mohlo tady s něčím pohnout.

Teď teprve je tu vláda s výraznou převahou, teď teprve po dlouhých 20 letech je šance, že se něco pohne dopředu. Teď se musí novináři na tuto vládu vrhat jako supi a tlačit jí k reformám. A buďme na tuto vládu hodně nároční, reformy je nutné dělat ve všech kapitolách státní správy. Nelze nalívat finance do zdravotnického systému jako to chce Rath. Jakýkoliv obnos v systému zmizí jako v černé díře a systém bude žádat další. Úhradová vyhláška a všechny ostatní zdravotnické obory se musí reformovat současně, nelze vytrhnout jednu oblast. A to je úkol této vlády. Stejně jako školství, důchodová reforma, soudnictví, zemědělství, hospodaření s lesy, reforma financí, vnitra. Tato vláda má před sebou horu práce. Tlačme jí, hoňme jí jak nadmutou kozu. Ať zapojí nejlepší mozky a vyrobí a prosaďí reformy. Jedině ty zajistí spravedlivé výplaty lékařům, učitelům, soudcům, hasičům, policistům, důchody důchodcům. Jakékoliv prostředky lité do těchto systémů teď, jsou prostředky lité do kanálu.

Až se sám těm lékařům, kteří jsou ve výpovědi divím. Tolik se všude chlubí svým akademickým vzděláním a přitom jim nedocvakne, že jen tak z plezíru peníze navíc dostat nemohou. Navíc sami sebe ohrozili výpovědí, podle nových pravidel už by neměli mít ani nárok na podporu v nezaměstnanosti. Museli bychom se na ně složit a to tedy nevím. Ale možná by došlo k překvapení. Jako když předseda minulé úřednické vlády Fischer dal nadaci Kapka naděje 20.000,- Kč ze svého platu 450.000,- Kč/měsíčně. Až jsem zapoměl zavřít h..u údivem.

A co to absurdní divadlo na Ústavním soudu. Jako komentátor bych přece musel vytasit poznámku, že kdyby vláda v tom stavu legislativní nouze neprosadila ty zákony a ČR by to stálo desítky miliard na škodách, tak by to teprve bylo k soudu za prošustrované miliardy. S takovým komentářem se ovšem žádný komentátor nevytasil.

Zlepšete se, kluci a holky. 

Autor: Vladimír Zeman | středa 9.2.2011 16:46 | karma článku: 10,84 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse | Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse | Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse | Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse | Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse | Politika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Rozdáváme kola za milion korun

15. července 2024

Členství v iDNES Premium má velkou spoustu výhod. Čtenáři se dostanou ke všem prémiovým článkům na...

Trumpa při pokusu o atentát trefili do ucha. Střílel mladý republikán, nepřežil

14. července 2024  1:01,  aktualizováno  14:56

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump přežil pokus o atentát. Na...

Zemřela Shannen Doherty. Hvězda Beverly Hills 90210 podlehla rakovině

14. července 2024  15:17,  aktualizováno  17:04

Po téměř deseti letech boje s rakovinou zemřela americká herečka Shannen Doherty, informují média....

Padaly kroupy jak pingpongové míče. Bouřky se opět hnaly Českem

10. července 2024  8:02,  aktualizováno  22:52

Česko má za sebou další tropický den. Denní maxima byla ve středu překročena na 56 z celkem 167...

Wimbledonská šampionka Krejčíková! Italku přemohla v dramatickém finále

13. července 2024  14:45,  aktualizováno  18:51

Wimbledon má opět senzační vítězku. A znovu po roce tato senzace pochází z Česka! Barbora...

Ukrajina statečně vzdoruje agresorovi, uvítal Fiala vládu napadené země

16. července 2024  5:50,  aktualizováno  11:40

Na společné jednání s českou vládou přijeli do Prahy členové vlády Ukrajiny. „Ukrajina statečně...

Europoslanci volí předsedkyni. Ve čtvrtek rozhodnou o šéfce Evropské komise

16. července 2024  8:53,  aktualizováno  11:25

Přímý přenos Volba nové předsedkyně europarlamentu, čtrnácti místopředsedů a především rozhodnutí o šéfovi či...

Pražské letiště mzdy zvýší napřesrok. Zatím nabídlo desetitisícovou odměnu

16. července 2024  11:24

Stávková pohotovost na pražském letišti po úterním jednání nekončí. Vedení se s odbory dohodlo, že...

Pohraničníci v roce 1956 zastřelili rybáře, syn se domáhá soudní rehabilitace

16. července 2024  11:10

Okresní soud v Břeclavi dnes projedná případ rakouského rybáře Waltera Wawry, kterého v roce 1956...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik