Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fidel umřel - demokracie má šanci.

On to Raul už nezvládne. Budou svobodné volby, komunismus padne. Americká zpovykovaná mládež s kapsama plnýma dolarů vtrhne do Havany. Nikdo nebude mít šanci. Nejlépe bude, když se Kuba stane dalším státem USA.

Anexi, samozřejmě za plné podpory Kubánců včetně těch, kteří žijí v exilu. Nakonec přes moře je to na Floridu pouhých 150 km. Být Kubáncem, asi bych to tak chtěl. Ať tam Spojené státy vyspraví, co natropily.

Při připomínce kubánské revoluce a lvím podílu Fidéla Castra se připomněly události, které se z nového výkladu dějin téměř vytratily. Fidél nebyl žádný komunista, jím se stal až když americké úřady zařídily úplné embargo Kuby. Stalo se tak po neslavném pokusu USA o zvrat, po vylodění v zátoce Sviní. Kubánské revoluční síly zatlačily vojenský výsadek USA zpět do moře. Výsledkem bylo zahájení obchodního a vojenského embarga Kuby. Kdo bude chtít obchodovat s Kubou, bude podroben základní otázce: "Vyber si -  buď Kuba, nebo Spojené státy". Nelze se divit, že to embargo bylo úplné.

Kuba samozřejmě potřebovala pomoc, embargo slibovalo takřka úplnou bídu. Zuřící Fidél se spojil s tehdejším Sovětským svazem a stal se z něho komunista. Navázal spojení s dalším komunistickým režimem ve Venezuele. Čelil nejméně osmi pokusům o atentát.

Připomenuta byla i Karibská krize z r. 1963. Americké výzvědné letouny vyfotografovaly stavby raketových odpalovacích základen na Kubě. Ze SSSR vyplul konvoj lodí přivážejících na Kubu rakety s doletem plně zasahujícím území Spojených států. Jasný čin agrese. A teď, co se člověk po letech nedozví? Krize byla odvolána po stažení sovětských lodí, které byly staženy až po slibu prezidenta Kennedyho, že bude odstraněna raketová základna USA předtím v utajení vybudovaná v Turecku. Význam této základny byl jasný. Rakety s doletem plně zasahujícím území SSSR. Možná, že tento ústupek JFK vedl nakonec k atentátu v Dallasu.

V celé historii studené války po druhé světové válce, je to stále o tom samém. Akce plodí reakci. Po pádu komunistických režimů v Evropě asi každý doufal ve skončení studené války. Snaha amerických vojenských plánovačů o úplné obklíčení Ruska vojenskými raketovými základnami plodí, podle výše zmíněného fyzikálního zákona, reakci. Chvástavé prohlášení Jaceňuka, že po připojení Ukrajiny k EU, bude jeho prvním krokem, jako předsedy vlády Ukrajiny, výpověď ruské Černomořské flotile s přístavu Sevastopol na Krymu. A ihned nabídka US Navy. Takže výsledek? Krym je ruský. Do té doby, než došlo k Majdanu, ukrajinský Krym Rusku nikterak nepřekážel.

Plány NATO, vybudovat vojenské základny v pobaltských republikách, v Polsku, hlásí se Rumunsko, u nás někteří politici ODS a TOP 09, zcela odpovídají plánům vojenských plánovačů USA, obklíčit Rusko raketovými základnami. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. V oblasti Kaliningradu, kde má Rusko velmi strategický přístup k Baltskému moři, se vybuduje ruská raketová základna. Jako odpověď na plány NATO. To by si měl ten starostlivý, hereckými grimasami skvěle vybavený ministr Stropnický, uvědomit, když tak neustále propaguje zvyšování vojenského tlaku na Rusko. Ten tlak, pane ministře, plodí protitlak, což je jeden ze základních zákonů fyziky, tedy přírodní zákon. S tím nic nezmůžete, Rusko vojensky neporazíte, ani ho už neuzbrojíte, jako se to kdysi podařilo Reaganovi. Tomu se to spíš podařilo díky hospodářskému tlaku a únavě lidí s komunistických režimů.

Snad si to naplno uvědomí nový prezident Trump. Ve své prezidentské kampani se o tom aspoň zmiňoval. Navázat nové kvalitnější vztahy s Ruskem, Putin ve svém blahopřání jeho volbu uvítal. Jak se postaví Trump k nové postcastrovské Kubě bude o to zajímavější.   

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 28.11.2016 10:49 | karma článku: 18,02 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

1. července 2024

Premium Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  23:10

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik