Evropská komise bude bojovat s plasty.

Tento bohumilý záměr je podpořen snímky zanešeného moře petlahvemi, různými sáčky ze supermarketů, špínou plnou kelímků, tašek s umělé hmoty, kusů polystyrénových desek. Prostě, jedna hrůza.

Přitom jako obvykle nic složitého. Kdyby se do problému pustila Evropská komise s aspoň stejnou vehemencí, jako před lety se zakřiveností banánů, tak už dávno mohlo být po problému. Postřeh z letošní Kodaně. Tam mají petlahve zálohované. Zálohované jsou dokonce i plechovky na pivo, nebo Pepsi, Coca-colu. Čtyři dánské koruny. Jak moc to může zatěžovat obyčejného Dána? Každopádně, petlahve se tam moc neválej. I u nás už byly zálohy na petlahve, skončilo to údajně kvůli nedostatku místa v prodejnách, Taková hloupost.

Každopádně Evropa jde po byznysu. A Evropská unie statečně ukazuje směr. Pusť se do toho, co nejvíce vynáší. Supertunel o solární energetice, je toho jasným příkladem. Evropská komise svojí směrnicí v r. 2001 stanovila cíl, aby 22,1% elektrické energie spotřebované v EU v r. 2010 pocházelo z obnovitelných zdrojů energie, a definovala požadavky na jejich podporu. U nás byl přijat zákon č. 180/2005 za vlády Jiřího Paroubka a rozpoutalo se peklo. Během roku 2009, kdy byla výkupní cena elektřiny z fotovoltaiky stanovena na 12150,- Kč za MWh se postavily FV elektrárny o instalovaném výkonu 1325 MW. V listopadu 2010 stát zatáhl za záchranou brzdu a snížil výkupní cenu na více než o polovinu od začátku ledna 2011. Ti, kteří to nestačili stihnout, splakali nad výdělkem.

Proč to dávám do souvislosti s hromaděním plastových odpadků? Je to vždycky o byznysu. Krátce po sametu, když jsme konečně vycestovali na výlet na Západ a nadšeně jsme vozili v pestrých taškách kdejakou blbost, Coca-colu a jiné limonády v dvoulitrových petlahvích, prací prášky v umělohmotných kanystrech. Tyto obaly zaneřádily planetu, fotovoltaické elektrárny zaneřádily planetu. Obojí je nahraditelné. Úplně stejně jako se obejdeme bez petlahví, bez tašek ze supermarketů, tak úplně stejně se obejdeme bez FV elektráren. Jejich výkon je duplicitní. Každý instalovaný MW FV elektrárny musí mít přikrytí instalovaným MW klasické elektrárny. Jinak by hrozil energetický kolaps. Konečně, kde je původní záměr EK mít v r. 2010 22,1 % z obnovitelných zdrojů? U nás ten mix v r. 2018 je zhruba 6,5 % z obnovitelných zdrojů, ostatní je z klasických a jaderných elektráren. Přitom celkový instalovaný výkon FV dosahuje přibližně celkového instalovaného výkonu klasických elektráren. Takže cca 1/1 výkonově, 93/7 % skutečné výroby ve prospěch klasické energetiky, skutečného smyslu pro energetiku. Ještěže se u nás až tak neujaly větrníky.

Proklamační vyhlášení Evropské komise k boji s plastovými odpadky je stejně hloupé, jako možná snaha některých zemí ukočírovat obnovitelné zdroje. Pokud to bude někomu vynášet, tam je i snad dobře míněná snaha marná.

Anebo Brusele, začneš konečně skutečně Evropskou unii řídit? Nebo je to, jako obvykle jenom další plácnutí do, už hodně špinavé, vody? 

Autor: Vladimír Zeman | úterý 29.5.2018 7:16 | karma článku: 23,92 | přečteno: 665x