EU po summitu G 20.

Summit G 20 nečekaně ovlivnil nápad řeckého premiéra Papandrea na vyhlášení referenda ve své zemi o přijetí záchraného balíku. Po přísném napomenutí od lídrů eurozóny Merkelové a Sarkozyho si svůj nápad řecký premiér už rozmyslel a referendum se zřejmě konat nebude. Není totiž žádoucí připustit, že by mohl, byť hypoteticky, existovat jiný názor, než v hlavním stanu eurozóny Bruselu, mocensky přijímaný. Odmítnutí Číny investovat přímo do záchraného fondu eurozóny je další rána. Starosti s udržením eura a EU bude mít Brusel ještě velké.

Ve Spojených státech se sešikovalo hnutí occupy Wall Street. Účastníky hnutí spojuje znechucení z bezohlednosti a chamtivosti bank. Podobné nepokoje se rozhořely i na druhém konci USA v Oaklandu, přístavním městě ve státě Kalifornia na západním pobřeží. Jak dnes vysvětloval ve zprávách na ČT pan Igor Lukeš, Boston University, tyto nepokoje se ani tak netýkají problémů sociálně slabších, chudších vrstev. Chudí a bohatí budou vždycky, souvisí to se stupněm inteligence a samozřejmě s tím, že někdo je pracovitý a jiný líný. Veliké bohatství bankéřů a makléřů jim ovšem nevynesla práce, ale spekulace s bohatstvím bank. Přitom to bohatství bank jsou peníze vkladatelů. Makléři tedy bohatnou z peněz těch obyčejných vkladatelů, kteří okupují Wall Street a bouří se v Oaklandu.

Jak uvedly Britské listy v srpnu 2011. Nijak zvlášť se to u nás v tisku nekomentovalo, proto to připomínám. Totiž o snaze makléřů z Wall Street zničit euro. A to prostřednictvím trhu tzv. Credit Default Swaps. Je to ten trh, který prostřednictvím finančních produktů AIG v r. 2008 téměř zlikvidoval bankovní systém poloviny Evropy. Je to ten trh, o němž varuje George Soros, že je to Damoklův meč, visící nad trhy. Informoval o tom z New Yorku ekonomický editor Chanel Four News Faisal Islam. Trh Credit Default Swaps (dále CDS) je totiž formou pojištění proti tomu, aby nějaká vláda udělala bankrot.

Není to až tak složité. Pojistíte se proti možnosti, že (na př. Řecko) zbankrotuje v době, kdy je riziko nízké, za pojistnou prémii 3%. Počkáte až se radikálně zvýší riziko bankrotu Řecka. Pak prodáte své pojištění za pojistnou prémii 15%. Pokud k této transakci použijete půjčky z bank, takže investujete obrovské částky, váš zisk bude 800 - 1000%.

Agresivní skupování pojištění na trzích může být problematické. Hlavně jde-li o tituly, které mají menší likviditu než obligace. To vede přímo ke zvyšování úroků za státní obligace a to vyvolává paniku investorů a snižování ratingu.

Tyto makléřské útoky hrubě zkreslují trh. V důsledku hromadných útoků makléřů proti jednotlivým zemím usoudil trh CDS koncem srpna, že Francie je rizikovější zemí než Panama a Španělsko je rizikovější zemí než Kazachstán.

Obchodování s tímto pojištěním, tedy CDS, bylo v Americe zakázáno podle zákona o hazardních hrách, avšak nový finanční zákon z r. 2000 určité formy tohoto obchodování povolil.

Proč by mělo být někomu dovoleno, aby si kupoval pojištění proti ohni na dům někoho jiného, který jim nepatří. Vždyť je to pobídka k tomu, aby ho zapálil. 

Takže o tom to celé zřejmě je.

Autor: Vladimír Zeman | pátek 4.11.2011 11:59 | karma článku: 10,18 | přečteno: 588x