EET startuje naplno.

Start EET je spojen pohříchu s předvolební kampaní, což bude jistě ke škodě všech znamenat asi určité snahy pomluvit, poškodit, zdržet, přihřát si polívčičku a podobně. Ale je to tady a to je hlavní.

Pan Kalousek silně poškodil podnikatelské prostředí, když vzal pracujícím důchodcům odčitatelnou položku na poplatníka - 24.840,- Kč. Těm nejslabším, důchodcům, kteří si vždycky potřebují něco přivydělat. Jeho neustálé zpochybňování EET, že totiž poškozuje ty malé živnostníky, musí být každému k smíchu. On je poškodil nejvíc. A hlasité projevy předsedy Sobotky, který se snaží od Babiše v rámci předvolební kampaně distancovat a neví jak na to (protože by si taky rád ponechal aspoň nějaké zásluhy na EET) je, no račte prominout.

Panu Babišovi nelze v zavedení této revoluce v daních nic vytknout. Ty fáze, na které je celý projekt rozpracován, nemá chybu:

1. fáze - 1.12.2016 Ubytovací a stravovací služby

2. fáze - 1.3.2017 maloobchod a velkoobchod

3. fáze - 1.3.2018 ostatní činnosti, kromě těch ve 4. fázi

4. fáze - 1.6.2018 vybraná řemesla a výrobní činnosti

Tedy nic, co by nemělo jasná pravidla. Hospody, restaurace, penzióny, hotely už dávno na pokladní účty jedou, kdo ne (malé venkovské hospody) ať na to rychle najede. Kdo nevydělává, nemůže podnikat, to je jasné. Kdo nemá na zakoupení té kalkulačky (či co to je), a komu nepomůže ani ta daňová úleva 5.000,- Kč, ten ať to zabalí. Fakt je, že na vesnicích se hospody dost vyprázdnily. Lidi jsou navyklí si uvařit doma, jde se tak nejvýš na pivo a na tom se nijak zvlášť nevydělá. Zvlášť když lahváče jsou nejméně za polovinu.

Maloobchod a velkoobchod do toho vklouzne úplně bez problémů. Protože už na to dávno jede. Jestli to bude znamenat jen změnit některé účetní činnosti, tak to problém nebude.

Ty ostatní činnosti, na to jsem zvědav. Jestli se to má týkat té paní, která prodává zeleninu ve své garáži (jak o tom mluvil pan Babiš), pak ta možnost paušální daně je to pravé. Spíš by mě zajímalo, jak se budou řešit trhy, kde vedle sebe prodává trhovec, který je díky svému zboží úspěšný, a druhý, který neprodá dohromady nic. Přesto tam oba patří. Kdo určí, jak velká má být ta paušální daň? Za ty čtyři dny  v měsíci (každou neděli), může být ta tržba tak různá, že předjímat zisk bude dost ošidné. Zvlášť, když tomu trhovci na tom zas až tak nesejde, neboť má jiný hlavní příjem (zaměstnání, důchod apod.) A co nadace, jak ty budou účtovat? Nebo ty jsou od daní osvobozené? Takové Paraple protáčí ročně desítky miliónů, až si člověk pomyslí, že už přece není možné, aby některý vozíčkář byl bez vozíku. Bude Paraple taky zařazeno do projektu EET? Ale jak bude vykazovat do systému DMS a SMS to je mi záhadou. Nějaké výkaznictví ale přece vést musí. Nebo je to jenom roční finanční zpráva?

Vybraná řemesla a výrobní činnosti. Tam je a bude problém ve fakturaci. Bude se v systému EET evidovat až proplacená faktura, nebo ta vydaná, kde bude rozhodující datum vydání. To se musí dokonale vyladit, je na to rok a půl. Možná ale bude konečně vyřešen problém plateb po splatnosti.

Projekt EET má moje plné sympatie. Že v tom bude někdy skřípat, to nikoho nesmí odradit. Všechny systémy postavené na elektronických datech, se musí oživit. Všechno si ale sedne až se to několikrát protočí.

A panu Babišovi plné uznání za tento projekt. Konečně někdo, kdo ukázal, co je to služba své zemi.

 

Autor: Vladimír Zeman | středa 30.11.2016 7:39 | karma článku: 28,89 | přečteno: 2679x