Další výron inteligence Bruselu.

Povinnost uvádět u každého nabízeného jídla na jídelním lístku v restauracích alergeny je nápad ze světa schizofrenie. Alergeny jsou všude, v každém jídle, v každém krychlovém centimetru vzduchu, který dýcháme, v každém mililitru vody, kterou pijeme. Logická, a opět musím smeknout před důvtipem českého člověka, je poznámka u každého jídla v jídelním lístku, že obsahuje alergeny. Alergiků, aspoň podle statistik, přibývá. My, tedy moje generace, tyhle statistiky ještě tak neznala, a tak jsme považovali ucpaný nos a zarudlé oči po radovánkách na seníku, za sennou rýmu. Stačilo se z toho vyspat a ráno bylo dobře.

Dneska máme alergeny všude. Jak správně uvedl jeden z těch kuchařů, kteří se k nařízení EK vyjadřovali, jenom pepř obsahuje asi 9 alergenů. Sůl je hlavní složkou tolik obávaného "éčka" E 250. A pamatujete? : "Jo bez soli to nebude nikdy ono" (pohádka Sůl nad zlato). Mléko, před kterým se dnes tak varuje. Dnes se z něho nedá udělat ta pochoutka mých dětských let, kyselé mléko. Maminka mi to našlehala a vychlazené to byla skvělá pochoutka.

Přitom, zase podle statistik, se dneska stravujeme mnohem zdravěji. Napovídá tomu i prodlužující se průměrný věk dožití. Tak kde je vlastně chyba? Lidi, kteří mají bezlepkovou dietu, přece vědí, jak se mohou stravovat. Že nemohou na guláš do hospody. Vypsat u toho guláše všechny alergeny, to by se asi ani na ten jídelní lístek nevešlo. A zrušit pravej hospodskej guláš, že se nevejde do směrnic EU? To snad opravdu radši na Sibiř, než  tady v tom přihlouplém světě kotrmelců.

Bezlepkové potraviny měly být hlavní náplní třetí nejnižší sazby DPH. To by mělo smysl. Ne knihy. knihy jsou artiklem komerčního obchodování. Jak se vlastně tvoří jejich cena? Je to úroveň vazby, formát, množství ilustrací? Nebo závažnost tématu, očekávání, že kniha bude bestseller? Každopádně cenu knihy si vytvoří nakladatel, aby vydělal. Další, svoji marši, si přirazí knihkupec. Kde tady chceme podpořit trh s knihami? Ten je silně ohrožen konkurencí E-knih. Ty kdyby bylo možné zakázat. To nejde a tak si i kniha musí znovu dobýt pomalu vyklízené pozice.

Stejně jako pleny. Ty už vůbec nepatří do nějaké snížené sazby DPH. Látkové, lněné pleny provedly bez problémů řadu generací bez problémů. Dnes se to vyhodí do popelnice, kdo může spálí to v kamnech, lépe to shoří ve spalovnách. Proč se proti pemprskám nebouří Děti Země? Dnes jsem v televizi zaslech, jak se jim nelíbí nový zákon o odpadech, že nezvyšuje podíl odpadu na recyklaci. Co se dá asi recyklovat na posr.... pemprsce?

Zpět k potravinám. Kvalita potravin nabízených v obchodech se musí bedlivě hlídat. Za hrubé porušování musí padat velké sankce. Hlavně ať se náš ministr zemědělství neomlouvá polskému. Za posypovou sůl v polských potravinách, za pumpování vody do kuřat a kachen aby po zmražení měly větší váhu, za koňské maso ve výrobcích, kde být nemá, musí padat sankce, podle závažnosti až likvidační. A padni komu padni. To musí být předmětem činnosti EK. Ne nutit restaurace k blbostem. Jejich nabídka jídel podléhá velké konkurenci ostatních restaurací. Konkurenční prostředí to je to co na tomto poli musí fungovat. Socialistické fungování Bruselu zaváděním regulací potlačuje konkurence i v této oblasti.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 15.12.2014 14:16 | karma článku: 45,73 | přečteno: 12967x