Co vlastně chce to Rusko?

Nic, co by nebylo až tak nepochopitelné. Zabezpečení svých hranic, nárazníkové pásmo států bez vojenské aliance NATO, neboť snaha o rozšíření NATO směrem k ruským hranicím, je příčinou  dnešního konfliktu.

Snaha USA o obklíčení Ruska vojenskými základnami byla dosud docela čitelná. Za prezidenta Trumpa to začalo vypadat, že snad konečně dojde v tomto směru k uklidnění. Amerika začala vyklízet blízkovýchodní prostor, skončila mnohaletá válka v Sýrii, revoluční změny ve státech severní Afriky přinesly, na rozdíl od upřímné snahy NATO, bídu a rozvrácení těch režimů. Následkem je dlouhodobá uprchlická krize z Afriky právě přes politicky zcela rozvrácenou Libyi. Amerika opustila konečně i Afghánistán. Je současná krize na Ukrajině snahou nové americké administrativy se do Evropy vrátit? Mělo by být v zájmu Evropské unie Ameriku do současných problémů Evropy moc nepouštět.

Nerozšiřovat NATO dále na východ k hranicím Ruska je základním článkem minských dohod. To, že východní regiony Ukrajiny vyhlásily své separatistické republiky Doněckou a Luhanskou není a nemůže být součástí minských dohod. Ty republiky vznikly jako následek vládního puče z r. 2014, kdy byl násilně svržen prezident Janukovič, což vyvolalo krvavé násilí v Kyjevě, známé jako krvavý Majdan. Doněcká a Luhanská republika chtějí autonomii v rámci Ukrajiny, odtržení a připojení k Rusku nikdy nežádaly. Žije tam velké množství ruského obyvatelstva, to podpořit je přece normálním úsilím každého státu.

Možnost každého státu najít si své spojence kdekoliv, je samozřejmě nezpochybnitelná. Nelze ale připustit, aby ten spojenec budoval na území tohoto státu vojenskou základnu, zvláště, když jeho rétorika vůči Rusku je vyloženě nepřátelská. To je bohužel následek nově rozdmychávané studené války. Protože podle stejného principu by mohlo Rusko budovat základny i na dohled Ameriky. A asi by se takové státy na dohled Ameriky našly. Kuba, nebo např. Venezuela jsou státy, které asi Ameriku příliš nemilují. A co by stalo, kdyby v těchto státech vybudovalo Rusko své vojenské základny, na dostřel Americe? Už to tady bylo, v r. 1962 Kubánská krize hrozila vypuknutím světové války. Ale to je dávno pryč, tehdy Chruščov ustoupil, raketová základna na Kubě nevznikla. Teď musí ustoupit NATO, rozšiřování zarazit na úroveň, kterou požaduje Rusko, to jest vyjmout i Bulharsko, Rumunsko a samozřejmě se vůbec nepokoušet o Gruzii, Kazachstán a další země bývalého Sovětského svazu.

Proti hospodářské spolupráci kohokoliv se státy Evropské unie a Spojenými státy a se státy celého světa Rusko nic nemá, což dokazuje samo svojí politikou otevřené hospodářské spolupráce. Vniklá protiruská koalice připravuje sankce. Tak dokončený plynovod Nordstream 2 bude ležet na mořském dně bez užitku? Kdo to investoval? Takhle nás učíš EU hospodařit? Tak se bude vozit břidlicový plyn z Ameriky? V obrovských tankerech, které tak ohrožují přírodu?

Pravdu, překvapivě, mají v tomto Němci. Odmítněme ruský plyn a budeme mrznout. Nás, tedy Česko, by to srazilo úplně na kolena. 

A ještě něco, pro paní ministryni Černochovou. Vyhlašte mobilizaci, docela by mě bavilo sledovat, jak by byl Ústavní soud zahlcen stížnostmi na potlačení lidských práv. Rusko tento problém určitě nemá, má hodně (nevím kolik) vojáků ve službě a kdyby vyhlásilo mobilizaci, tak bychom asi koukali.

Autor: Vladimír Zeman | středa 26.1.2022 11:14 | karma článku: 35,66 | přečteno: 848x