Češi věří Spartě,

četl jsem někomu přes rameno v tramvaji nadpis článku v deníku Sport. Dál jsem to nedočet, brýle na očích nemaje. Přesto ve mně ten nadpis vyprovokoval otázku. Jak na to ten redaktor, evidentně sparťan, přišel? Nechci tvrdit, že je nás 10 miliónů, neboť co by řekli Moravané a Slezané, přesto je nás ovšem Čechů dost na to aby si někdo troufl vyslovit náš názor. Zřejmě se v článku jednalo o ligové utkání Sparta - Plzeň, které se konalo na bílou sobotu.

Sparta vyhrála a tak by mělo následovat toto. Pan Tomáš Paclík, majitel Viktorie Plzeň, by měl někde vyhrabat starou kabelu, strčit do ní týden starou plesnivou svačinu, zajistit si publicitu a kabelu v blesku novinářských foťáků předat Miroslavu Peltovi, předsedovi FAČR. Totéž totiž proběhlo o cca půl roku dříve po zápase Sparty v Plzni, kde zase vyhrála Plzeň. Tehdy ovšem s kabelou, ve které byla zapomenutá svačina, přišel na FAČR Daniel Křetínský. Miroslav Pelta se tvářil tragicky vážně a prohlásil, že právě zrozenou aféru nenechá zapadnout. A přitom tehdy i teď vyhrály zápas domácí zcela regulérní brankou 1:0.

Po půl roce je kauza "kabela" na skvělé cestě k zapomenutí. Slyšel jsem od kamarádů sparťanů smířlivé:" Buď rád, polovina klubů by musela být vyřazena z ligy, na co bysme chodili". Samozřejmě polovina klubů(Sparta tedy nikoliv) a Viktorie Plzeň by musela být rozpuštěna, rozvařena na povidla. A tak pan Pelta odvolal Jiřího Goldu, předsedu fotbalové disciplinárky, který se asi jako jedinný na FAČR chystal dopídit pravdy. To je asi jedinný čin, kterým se FAČR postavila věci čelem.

Ti tři pánové, kteří po třičtvrtě roce přiznali podplácení v jarním zápase 2012 Plzně v Jablonci, by si měli dát sakra pozor, co mluví. Je všeobecná poptávka po trestech za podplácení a přijímání úplatku. Připomenu nejnovější - exposlanec Pekárek, řekl si o úplatek 1 milion Kč, nedostal nic, už sedí na 5 let, exsenátor Novák dostal 43 milionů, už sedí na 4 roky. Taky vám to nějak nesedí? Myslím ty tresty - 5 let (řekl si, nedostal nic), 4 roky (řekl si, dostal 43 miliónů). Takže jestli ten sudí zápasu Plzně v Jablonci mluví o 200 tisících, tak bych to viděl na aspoň 10 let.

Dá se předpokládat, že kauza "Křetínského kabela" vyšumí do ztracena. Ještě je ve hře žaloba Tomáše Paclíka proti pošpinění dobrého jména klubu. Tedy jestli je. Tedy fotbalu to rozhodně neprospěje.

Sportu zdar a fotbalu zvlášť.

Autor: Vladimír Zeman | středa 3.4.2013 14:47 | karma článku: 10,91 | přečteno: 425x