Babišův rok.

Uplynulý rok hodnotili naši nejvyšší politici. Prezident to načal, přes předsedu senátu a poslanecké sněmovny, zhodnotil uplynulý rok i premiér Babiš. Ten hodnotil věcně, ti ostatní politicky. 

Začal bych prezidentem Zemanem. Jeho poděkování předsedovi KSČM Filipovi, že umožnil vznik Babišovy vlády, vyvolalo rozpaky až opovržení (viz kolega blogér Braun). Chtěl bych připomenout, že to, že jsou komunisté ve sněmovně, vlastně, že vůbec ještě jako strana existují, je výsledkem nepochopitelné politiky přelomu 90-tých let. Pan Braun, zcela nechápající, jak může prezident země děkovat komunistům, zřejmě velice snadno zapomíná. Ta strana, ve své minulosti zločinná a opovrženíhodná měla být zrušena už v r. 1990, kdy se v zemi ujal moci bývalý disent. Proč tento disent, prezentovaný Václavem Havlem nerozhodl o úplném zrušení všeho, co byť jen vzdáleně připomíná komunismus? To jest názvy, symboly aj. A nálada ve společnosti na to byla, vše komunistické postavit mimo zákon. Ten disent, který byl tak drasticky pronásledován, Havel často vězněn. Vždyť za zločiny komunismu byl potrestán jediný člověk, Miroslav Štěpán, který zřejmě nebyl dostatečně informován, co se domluvilo, a slabost Husákova vedení chtěl využít ke svému výtahu k absolutní moci. Nepochopil a tak šel sedět, ne za zločiny komunismu, ale za to, že nepochopil. A tak KSČ zůstala, přidala si k názvu M a je tu pořád. Po třiceti letech jejího působení v parlamentu tak musí správný demokrat její existenci přijmout, vždyť oni jsou spolutvůrci zákonů této země. 

Pan prezident ve svém vánočním poselství jenom připomněl, že je velkým ctitelem demokracie. Svědčí o tom i jeho až umanuté prosazování Babiše do pozice premiéra. Důvod opět výhradně demokratický. Babiš s převahou vyhrál volby. Komu to ještě nedošlo?

Páni předsedové obou parlamentních komor také projevili svůj ryze demokratický charakter. A je jenom dobře, že pan Jaroslav Kubera, jehož pragmatický, věcný a srozumitelný styl vyjadřování se tolik liší od těch bezduchých, nic neříkajících litánií jeho stranických kolegů ve sněmovně, se stal předsedou senátu. Věřím, že jeho názory budou slyšet často.

Andrej Babiš už jenom zhodnotil výsledky hospodaření země. Ani nemusel, ty výsledky každý na sobě cítí. Nejnižší nezaměstnanost v EU, vysoký růst HDP, konečně zaznamenáníhodný růst důchodů. Růst platů až skoro závratný. I to výrazné snížení jízdného pro důchodce a studenty, je významným počinem této vlády. To, že zvláště to jízdné kritizuje opozice jako čirý populizmus, svědčí jenom o nepochopení toho slova. Každý politik přece musí být populista. Byl zvolen - lidmi, zodpovídá se - lidem, pracuje - pro lidi. Hlas lidu - vox populí je to co je nejvíc. Politik, který není populista - není politik.

Autor: Vladimír Zeman | středa 2.1.2019 10:45 | karma článku: 31,13 | přečteno: 896x