8,8 roku za 8,8 kila.

Příběh Terezy Hlůškové se zdá přímo neuvěřitelný. Snažit se provést v Pákistánu z letiště 8,8 kg heroinu, to už snad dnes nemůže napadnout vůbec nikoho. Před pár lety by za to byl provaz. Novotný, jiný borec, dostal 50 let 

v Thajsku za 2,5 kg heroinu. Někdo jí to tam tajně nastrčil - skoro 9 kg? Někdo jí požádal, jestli by mu nedoručila balíček známým aby ušetřil za poštu a ona, plná dobroty, se mu jen snažila vyhovět? To vše je jen těžko k uvěření. Možná si chtěla vydělat, na studia, na cestování.

Tereza Hloušková tam odjela údajně studovat islám. Umím si docela představit rodiče (vůbec nevím, kdo to je), jak si poradit s dvaadvacetiletou dcerou, která si prostě usmyslí něco a to něco pak provede. Mám tu čest sledovat úroveň základního školství u nás u několika vnoučat. Školský systém je naučí anglicky, myslet ale ne, a hle už se před nimi otevřel svět. Od základní školy jsou děti potopeny do virtuální reality, před očima chytrý telefon, jediný zdroj informací sociální sítě. A tolik krásných příkladů o světě, který je moc krásný, jak přírodou, tak kulturou. A stačí jen popadnout baťůžek a jet do světa. Skákat z letadla do letadla o nocleh požádat místní lidi, ještě tam dostanu najíst a svět mi leží u nohou. Píšou o tom baťůžkáři a jak hezky se to čte. A jak já jsem o takovém životě snil, cestovat, poznávat krajinu, kulturu. Mě nezbylo než snít, moře v dosahu bylo jen Baltské v NDR, nebo snad i Černé v Bulharsku a nejlepší byl stejně Mácháč..

Tyto děti většinou nemají ten zdravý, kritický pohled. Jejich svět jsou sociální sítě, tam jedině hledají odpovědi na své smysluplné otázky. Že je tajemný svět Orientu krásný a vzrušující svojí historií a pověstmi, a proto ho musím poznat a procestovat. Jenže on je také zásadně odlišný, svojí kulturou a způsobem života. A zvlášť dnes je navíc bolavý, raněný z množství válek a konfliktů. A velmi kritický k naší kultuře, kterou se mu tam stále snažíme implantovat. A o kterou oni nestojí. Proto je v těchto zemích nutné se chovat podle tamních zvyklostí. Pašování drog je tam hrdelní zločin.

A tak bych chtěl apelovat na všechny ty s čerstvou maturitou v ruce, s čerstvým diplomem. Vzdělání v kapse, svět před očima. Pořádně zatřepejte hlavou, vytřepte tu virtuální realitu. Používejte mozek, ale ne ten digitální, ale svůj analogický, který dokáže rozeznat bílou od černé, dobré od špatného.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 21.3.2019 10:57 | karma článku: 30,00 | přečteno: 1081x