Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

8,5 roku pro paní Vitáskovou. A logika je kde?

Jest třeba přimět paní ing. Vitáskovou k odchodu z jejího úřadu. Staví se proti zájmům fotovoltaické lobby. Výhrůžka z převedením ERÚ pod služební zákon na tu paní nezapůsobila, tak je na řadě jiný kalibr. Teď už to půjde.

Protože kdo by statečně odolával justičnímu nátlaku. Odvolejte se, asi Vám bude sděleno, že to odvolací soud vrátí k došetření prvoinstančnímu, a ten možná shledá, že by se to mohlo urovnat podmínkou. Ale to už za předpokladu, že ta pozice předsedy ERÚ bude k dispozici. A pozor, ještě se neřešil další zločin, to jest, že jste přijala do pozice svého zástupce paní JUDr. Veseckou, přes její údajnou absenci kvalifikace pro tuto pozici. Takže pozor, aby další trest neodsoudil předešlý do role trpaslíka.

Obé je logický nesmysl. Nelze soudit člověka za něco, co se stalo půl roku před tím, než paní Vitásková na úřad nastoupila. Nelze ani připustit argumentaci soudu, že už z titulu své funkce, nepřipustila šetření ve svém úřadě. Pan premiér Nečas na úřadu vlády zřejmě také nepřipustil žádné šetření, přesto bylo provedeno a to s důkladností zajištěnou přepadovým komandem v nočních hodinách. Stejně mělo být asi postupováno v případě podezření na nekalé manipulace na úřadě v souvislosti s udělením licenze těsně před silvestrovskou půlnocí.

Druhé obvinění s přijetím JUDr. Vesecké - bez kvalifikace na post zástupce vedoucího úřadu je úplně bez logiky. Že by člověk s právnickým vzděláním a mnoha lety praxe v justici, neměl dost kvalifikace na řízení jakéhokoliv úřadu? Lidí s technickým vzděláním je na ERÚ určitě dost a právnický pohled na řízení je naopak velmi vhodný.

Zakopaný pes bude někde jinde. Celkový objem podpory obnovitelných zdrojů elektřiny - OZE, má dosáhnout astronomické hodnoty 1 bilión Kč,-. Kdo si takové číslo vymyslel a prosadil ho do zákona č. 180/2005 sb. (za vlády premiéra Paroubka) je to, co by se mělo pečlivě prošetřit. Navrhoval bych Reportéry ČT dle Marka Wollnera statečné investikativce, kteří se ničeho nebojí.

A není tak složité se v tom orientovat. V zákoně č. 180/2005 sb se např. dočtou, že elektřinu z OZE je povinností přednostně vykupovat a to navíc za cenu násobně vyšší, než je při výrobě elektřiny obvyklé (jak toto koresponduje např. se zásadami rovné soutěže, kde je Úřad pro hospodářskou soutěž, kde je Antimonopolní úřad). Tato výkupní cena je poskytována formou dotací, které platí stát (částečně) a všichni odběratelé (většinově).

Kdo se díval na poslední pořad paní Jílkové - Máte slovo, který byl tomuto problému věnován, musel být asi překvapen výkladem nového tarifního ceníku. Ten navrhovaný ceník totiž řeší situaci, která je úzce z výrobou v OZE spojena. Totiž řešit modernizaci rozvodných sítí. Elektřinu vyrobenou v OZE totiž v podstatě nelze "nacpat" do stávajících rozvodných sítí. Je to dáno technickým charakterem výroby v OZE, kdy nelze zajistit stoprocentní spolehlivost dodávky do sítí. Pro zajištění spotřeby potřebujeme tedy plnou kapacitu klasických zdrojů. Elektřinu z OZE bychom tedy mohly smysluplně využívat jen tak, že bychom jí distribuovali pomocí nových, jen pro ten účel zbudovaných sítí. A to stojí peníze, moc peněz. A právě o ty v tomto ceníku jde.

Německo je v poněkud jiné situaci, jejich výroba z OZE je zajišťována větrnými parky v Baltském moři. Tam vítr fouká pořád. Přesto, aby tu vyrobenou elektřinu dokázali využít, musí postavit novou linku dálkového vedení, aby jí dostali do svých jižně položených spolkových zemí a tak nahradili kapacitu ze zrušených jaderných elektráren.  Zatím to tlačí přes naší přenosovou soustavu, což nám přináší velké problémy. Kolik Němce ta nová linka bude stát je sice číslo určitě zajímavé, ale pro nás nepodstatné. Oni mají ten vítr na moři, my si pěstujeme problém fotovoltaika. Jim stačí vymyslet, jak to ohromné množství elektřiny vyrobené ve větrných parcích zregulovat, my řešíme jak vytahat z lidí další peníze na něco, co nemá technický smysl, protože to bude vždycky pouze duplicitní.

Neboť Kirchoffovy zákony nelze v žádném parlamentu světa přehlasovat. Podle nich se elektřina v daném okamžiku vyrobená, musí ve stejném okamžiku spotřebovat. Základní zákon o přenosu elektřiny. V uzlu, to jest v místě, kam je soustředěna výroba elektřiny z více míst a z něhož je elektřina dále rozváděna ke spotřebě, musí být nula. To je zákon, který u nás diskvalifikuje výrobu elektřiny ve fotovoltaice, protože jí určuje přenos po vlastních sítích. A o to jde. O výrobu duplicitních sítí. A nebo útlum výroby v solárech. To je oč tu běží.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 23.2.2016 10:44 | karma článku: 35,11 | přečteno: 1222x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

1. července 2024

Premium Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  23:10

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik