Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O strakatém kabátu, Pepkovi Vyskočovi, hospůdce Knoflík a o volbách

Že se blíží volby, je vidět na každém kroku. Političtí lídři v doprovodu svých nohsledů a věrné klaky se hemží, ba přímo srocují v ulicích; množství jejich více, či méně profláklých ksichtů na bilboardech u silnic, ale i na sociálních sítích houstne geometrickou řadou.  Ba i mezi některými blogery tady na IDNESu začíná být patrno, že ten či onen kope (pardon, píše!) v barvách té či oné partaje.

VOLBY 2013archiv

Jan Werich říkal – kdyby blázni nosili strakaté kabáty, bylo by to na světě přehlednější… S tím souhlasím. Pokud si někdo oblékne strakatý kabát, jde se svým ksichtem na trh, a otevřeně říká – jako člen Ligy pěstitelů tulipánů Vám chci vysvětlit, proč se v příštím období bez tulipánů v parcích a na náměstích neobejdeme, beru to. Sice si dál budu nejspíš myslet, že tulipánů je všude kolem tak akorát a více jich netřeba, ale budu respektovat jeho názor.

Co neberu, jsou rádoby objektivní kecy a moudra o tom, že jediné správné je volit – dejme tomu – Fanklub Pepka Vyskoče. Protože nikdo jiný, než zrovínka Pepa Vyskoč, nemůže napravit vše, co dosavadní vlády pokazily.

Nebo naopak – jediné moudré a navíc státotvorné rozhodnutí je volit Stranu putimských chovatelů kozlů, protože jen ta může zabránit tomu, aby se Pepek Vyskoč dostal k moci. A to vše hezky učesáno na pěšinku a ukryto do hávu nezaujatého pozorovatele: „já nic, já muzikant; máte štěstí, že jdu náhodou kolem, abych Vám poradil“. Ne, díky, o takové rady fakt nestojím.

Ve stařičké semaforské písničce se zpívalo:

Stalo se módou sezóny
Do nepravostí rázně tepat
Kaiserok této fazóny
Mně ale nikdy dobře nepad…

…a to bych rád parafrázoval. Nemyslím si totiž, že jako čtenáři blogů čekáme na to, až nám někdo moudrý poradí, koho volit a koho ne. Koho volit určitě nebudu, to vím sám moc dobře. Koho volit budu, to je ještě ve hvězdách. Ale nic z toho nechci komukoli vnucovat. A nebudu. Kaiserok agitátora oblékat nehodlám.

Bavím se (trochu smutně) na jisté sociální síti. Zase, podobně jako kolem prezidentských voleb, dochází u mnohých k „pročišťování“ seznamů přátel. S úlevou konstatuji, že mne se to nedotklo na přelomu roku, když jsme volili prezidenta, a nedotkne se mne to (jak doufám) zřejmě ani dnes. Možná to bude tím, že rozhodující podíl v seznamu lidí, které považuji za své přátele, mají takoví, které jsem v nejrůznějších etapách života potkal mimo sociální síť. Soukromě nebo profesionálně jsme ušli kus cesty spolu. A i když se naše cesty už třeba dávno rozdělily, není důvod tu etapu „škrtnout“ třeba jen proto, že se lišíme v názoru na to, kdo by měl „sedět“ ve Strakově akademii a kdo někde jinde.

Ano, i v mém seznamu přátel jsou lidé, s nimiž jsem se nikdy nesetkal osobně.  Ale věděl jsem o nich, nebo oni o mně, nebo jsme o sobě věděli navzájem. Znali jsme svou práci, své názory a postoje. Ne s každým z nich se mohu ztotožnit v jeho politických názorech. S mnohými dokonce výrazně nesouhlasím. Ale vážím si těch lidí zpravidla pro něco zcela jiného. A hlavně - pro to „něco jiného“ je považuji za přátele.

To, že mají jiný názor, než já, s úctou respektuji. Vážím si toho, že názor mají. Ale zároveň oceňuji, když mi jej nevnucují.

Jsou dva legitimní způsoby, jak názor vyjádřit. Obléknout ten úplně nejstrakatější kabát a sám kandidovat. Nebo – vybrat si volební lístek, pohrát si případně s kroužkováním, a hodit ho do volební urny.

Ano, ani já nejsem nadšený z našeho volebního systému. Hlavně proto, že mne jako voliče při volbách do Poslanecké sněmovny nutí dát hlas jedné jediné partaji, a nemohu svůj hlas rozdělit třeba několika slušným lidem z různých politických stran. I já někdy bojuji se skepsí a pocitem marnosti, že svou volbou budu (bez ohledu na kroužkování) volit také ty, které ve Sněmovně mít nechci. Neumím si ale představit, že bych volit nešel.

Možná proto, že mám ještě v živé paměti dobu, kdy se konaly volby, ve kterých se nevolilo, a jen se (manifestačně) vhazovaly do urny unifikované lístky s „predestinovanými“ kandidáty Národní fronty, si té možnosti jít za plentu a „vybrat si“ vážím. A vážím si každého, kdo té možnosti využije, i kdyby volil třeba „Stranu štamgastů z hospůdky Knoflík na Smíchově“; tím, že půjde k volbám, má názor a ten názor tím vyjádřil. A s takovým člověkem si kdykoli v budoucnu rád sednu a budu se bavit o tom, zda ti, kdo byli zvoleni, konají dobře nebo špatně. A přes rozdílnost názoru budu vnímat a sdílet jeho radosti i strasti. Smutek i znechucení, radost i uspokojení. 

S těmi však, kdo názor nemají nebo si za ním nestojí tak pevně, aby k volbám šli, nemá (aspoň pro mne) smysl v budoucnu debatami o politice ztrácet čas. Nikoli „navěky“.  Ale nejméně do příštích voleb. Na jejich kritiku čehokoli budu mít jedinou odpověď: chápavý úsměv, pokrčení ramen a větičku – musíš být spokojen, je to jak jsi chtěl ty. Přesně takhle jsi „volil“ tím, že jsi k volbám nešel.

 

P. S. :  Jen se v duchu modlím, abych se - až příště přijdu do Knoflíku - nedozvěděl, že štamgasti mé oblíbené smíchovské hospůdky "páté cenové skupiny" opravdu budou v nadcházejících volbách kandidovat,  a že jsem se -  právě teď  - nechtěně dopustil předvolební agitace.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Voráček | úterý 24.9.2013 19:32 | karma článku: 13,62 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Vladimír Voráček

Blízké setkání jiného druhu aneb "Allahu Akbar"...

Sluníčkoví multikulturalisté asi budou tvrdit, že vlastně o nic nešlo...Že jsem jen potkal hulváta, burana, primitiva. A že mohl být jakékoli národnosti, jakéhokoli vyznání..Má to ale jedno ALE...Nebyl. Šátek na hlavě hlavní aktérky nadevší pochybnost ukázal, že šlo právě o tu kulturu, která z islámských tradic vychází a která by nás měla - obohacovat.

9.4.2015 v 20:20 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4184x | Diskuse| Politika

Vladimír Voráček

Pochod Rusko - kámoš

10.3.2015 v 20:16 | Karma: 14,48 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

...místo valentýnky

Dnes je svatého Valentýna. Mezi nadšence pro tento svátek už dávno nepatří jen květináři, obchodníci s cukrovinkami, šperky a plyšáky. Našel si své příznivce mezi lidmi i u nás, i když, asi to zasáhlo spíš mladší generace. Já už ale jiný nebudu, a k Valentýnu opravdu, ale opravdu nebudu nikomu blahopřát. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tak se, dámy, na mne nezlobte :-)

14.2.2015 v 12:55 | Karma: 10,12 | Přečteno: 398x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Voráček

O bezmocnosti mocných a beznadějné naději

Prohlédněte si dobře fotografii. Ta fotka z odchodu účastníků mírových jednání v běloruském Minsku mluví za všechny komentáře. Vpředu odcházejí Merkelová, Holland a Porošenko. A odcházejí očividně bez nálady. S určitou mírou nezdvořilosti si troufnu říci hezky česky, že odcházejí jako zpráskaní psi. Nezískali vlastně nic. Dosáhli (možná) jen dočasné konzervace současné linie fronty. Nic víc. Historickým milníkem evropských dějin se mise francouzského prezidenta a německé kancléřky nestala. Angelina následná slova o tom, že schůzka přinesla naději, zněla hodně tristně a beznadějně.

13.2.2015 v 15:02 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

Nikoli nekrolog o božích mlýnech

Dnes, více už než čtvrt století po sametovém převratu zemřela někdejší prokurátorka Brožová-Polednová, jedna z těch, kdo byli odpovědní za politickou vraždu, spáchanou na Miladě Horákové...Za účast na politicky zinscenovaném procesu si Brožová-Polednová odseděla rok a devět měsíců ve vězení, a to až poměrně nedávno...Dnes zemřela. A psát jí nekrolog nehodlám. Na rozdíl od jiných byla odsouzena a potrestána...Světská spravedlnost na ni sice dosáhla, ale až hodně pozdě a řekl bych, že i směšně...

24.1.2015 v 17:05 | Karma: 16,52 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27,  aktualizováno  21:42

Fanzóny zaplnily stovky fanoušků oblečených do národních dresů, s pomalovanými tvářemi a...

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. května 2024  20:45

Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se...

Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

10. května 2024  20:30

Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a...

Svědkům Jehovovým sloužil i 48 hodin v kuse. Jsou hrozbou pro všechny, říká

10. května 2024

Premium U Svědků Jehovových byl od narození. Během dospívání však začal dělat problémy, když se chtěl dívat...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 739x
Právník. Novinář. Lektor mediální komunikace. Poeta s drsným smyslem pro humor, někdy snad i s moudrým nadhledem.