Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podivné výklady historie? Zrušme historiky!

Konec září  přináší dva historicky významné dny, připomínku sv.Václava a Mnichova 1938. Tedy náhodně zabitého knížete a úspěch diplomacie prezidenta Beneše. Tolik aktuální pojetí "nových" historiků. Má cenu někoho takového platit?  

Historici a jejich ústavy...

Většina historiků se usadila v nejrůznějších "rádoby" historických ústavech a na vysokých školách. Proto, aby se uživili a mohli být bráni jako vědci je nezbytné prezentovat výsledky svého bádání a tyto i publikovat. Pokud mají být originální, tak je nutné přinášet zcela nové pohledy na věc, jinak by se z nich stali plagiátoři - takže nezbývá než zcela nové pojetí. Takže blábolům vstup dovolen a od(p)borné publikace jen kvetou, vydávají se časopisy, zjevují se analýzy v tisku a slovo dostává i rozhlas s televizí, zpravidla Český. To vše se spojuje s výukou dějepisu a údajným utvářením názorů mladých, a jiní radí, že vše je nutno brát s ohledem na to, že žijeme v 21.století. Základní snaha je zahrnout do dějin či historie i ty události které mají pamětníky a vysvětlit je pohledem současné "demokracie" a ne těch předchozích. Pokud Josef II. zrušil kláštery, které se později obnovily, tak by možná nebylo od věci zrušit na několik desítek let historické ústavy, aby "noví" historici získali odsup a netvrdili současníkům událostí, že je prožili úplně jinak.  

Je historie věcí názoru?

Je zcela nepochybné, že se různé události v minulosti i nyní vysvětlují různě, což jsem zmiňoval již v dřívějším blogu, ale je zcela základní, že vždy musí být prezentována skutečná fakta! Pokud nějaká dohoda sebere nějakému suverénnímu státu část území, tak je to fakt - a vykládat si jej můžeme různě, ale historickou skutečnost měnit nemůžeme. My máme svůj Mnichov 1938, který by měl být pro nás výstrahou, ale ve skutečnosti jej nedávná vláda nejspíš "kolaborantů"?!? uznala, jelikož ve stejné situaci požehnala oddělení Kosova od historického území suverénního Srbska...takže závěrem může být, že když si na straně mocných - můžeš vše! A pokud nějaký historik napíše, že se Němci v roce 1918 z ničeho nic ocitli v cizím státě, tak by nejspíš měl navštívit lékaře. Je pravdou, že vznikl nový stát, ale není pravdou, že by vznikl na "zelené" louce! České království, české země apod. útvary mají přece jen trochu delší tradici než sto let, a to přesto, že byly a jsou často brány za součást jiných mocenských uskupení.  

Tvrzení, že žákům mají být "správně" vysvětleny souvislosti je již zcela za hranou! Každý kdo má ty schopnosti má právo vytvořit si svůj vlastní názor, ale potřebuje nezpochybnitelná fakta. Otočení názorů o 180 stupňů, např. proti době před rokem 1989, 1948, 1939, 1918 či 1620 také rozhodně není řešením.

Fantasmagorie na závěr...

Před chvílí mě rozsekl příspěvek k tématu Ondráček kontra Horáček, kde je citován jakýsi historik, který vědecky vysvětlil, že když není Horáček na dříve zveřejněném seznamu STB, tak prostě spolupracovník nebyl!!! To, že někde není podpis přece rozhodně neznamená, že by někdo nespolupracoval. Havel se údajně neupsal a přesto předal STB kompletní agendu Charty 77 jak ukázal dokument k jejímu výročí! A vy by jste chtěli podpis od někoho takového? Kromě toho, mnoho jmen ze seznamu vyřadily soudy, takže se historik se svým tvrzením může nejspíš... a pokud v seznamu jsou jména navíc, kde je záruka, že tam nějaká nechybí?!?

A mimochodem, podle slovníku cizích slov je "veksl" přeneseně "místo střídání", takže docela dobrý popis pro "černého sázkaře", což Horáček přiznal...

Autor: Vladimír Veverka | pátek 28.9.2018 11:50 | karma článku: 34,42 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Vladimír Veverka

Podivný "rasismus" na Letné

Je s podivem, jak lze projevy rasismu "otočit" a stačí k tomu nečinnost příslušných orgánů! I když u nás bereme "rasismus" s nadhledem, tak neseme nesmyslné následky... a odpovědní mlčí! Případ rasismu Kúdely a na ME nás nepoučil

3.10.2021 v 4:35 | Karma: 28,95 | Přečteno: 744x | Společnost

Vladimír Veverka

Aktuální cíle vlády a zdravotního systému!

Jak se ukazuje v závětří boje s COVIDem probíhají i další procesy, které se snaží jak se zdá o jediné, zbavit stát těch, kteří čerpají jeho peníze a vytvořit závislost dalších, dosud zdravých jedinců na zdravotním systému.

7.3.2021 v 4:00 | Karma: 16,27 | Přečteno: 346x | Společnost

Vladimír Veverka

Kdy politici začnou řešit COVID místo boje mezi sebou?

Situace s COVIDem je u nás zdánlivě velmi vážná, ale když vezmeme v úvahu, že se proti němu nedělají žádná opatření, tak to není zase tak zlé. Většina opatření totiž směřuje proti lidem, případně politickým protivníkům!

26.2.2021 v 3:35 | Karma: 19,70 | Přečteno: 461x | Společnost

Vladimír Veverka

ÚS a jeho podivná rovnost hlasů!!!

Když pomineme "neústavnost" rozhodnutí ÚS, tak je zřejmé, že i tak si dělá z lidí - voličů srandu! Zachování kvora a volebních krajů znemožňuje jakýkoliv způsob výpočtu mandátů bez "krádeže" hlasů, takže žádná rovnost se nekoná

5.2.2021 v 3:30 | Karma: 25,70 | Přečteno: 709x | Společnost

Vladimír Veverka

Ústavní soud za několik hodin odtajní, kterou politickou stranu(y) zastupuje!

O tom, že ÚS je nestranný, apolitický či nezávislý si již dlouho můžeme nechat zdát a podle rozhodnutí v kauze "volebního zákona" se uvidí, kam momentálně vlastně patří. Pokud se mýlím a je spravedlivý, tak opravdu něco zažijeme!

3.2.2021 v 3:35 | Karma: 34,51 | Přečteno: 1357x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 857x
Jsem stárnoucí analytik ve výslužbě, s vynucenou zkušeností s naším zdravotnictvím, které se však zatím nestává předmětem mého blogerského zájmu na rozdíl od dění v naší společnosti, ale čas se pomalu naplňuje neboť se blíží desáté výročí "spolupráce" v této oblasti. Zásadně nesnáším diletantská stanoviska šířící se běžně v našich médiích, počínaje televizí, kde snad je nezbytným předpodkladem k působení slabomyslnost. I z toho důvodu se snažím o osvětu v oblastech, kde zhovadilost volá až do nebes. Logický úsudek a reálný pohled na věc sice není populární, ale i tak se jej snažím čtenáři předložit. Je mi zřejmé, že čas od času se najde potrefená husa a tím, že nepřipouštím diskusi u jednotlivých příspěvků se toto nedozvím (často však názor oponenta tuším), ale v případech kdy jsem diskusi povolil, tak jsem se nestačil divit obsahu...Příspěvky nešířím žádnou metodou sociálních sítí a nepodporuji ani jiné stádové efekty, a osobně si neumím představit čtenost v řádech tisíců bez podpory souhlasného stanoviska - zvýšené karmy. Takže děkuji všem kdo mi tuto podporu vyjadřují, přesto, že často mé názory jsou proti pólem oficiálního stanoviska médií. Upřímně řečeno, po napsání prvních padesáti blogů, mě unavilo používání populárních frází, ale i nadále se budu snažit zachovat "pochopitelnost" svých příspěvků pro všechny.