Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ústavní soud za několik hodin odtajní, kterou politickou stranu(y) zastupuje!

O tom, že ÚS je nestranný, apolitický či nezávislý si již dlouho můžeme nechat zdát a podle rozhodnutí v kauze "volebního zákona" se uvidí, kam momentálně vlastně patří. Pokud se mýlím a je spravedlivý, tak opravdu něco zažijeme!

Případ STAN a voleb 2017

Je celkem s podivem, že stížností se snaží dosáhnout u soudu změnu i hnutí STAN! Pokud si dal ÚS práci s tím, jaký je aktuální stav uplatňování volebního zákona, tak nemohl přehlédnout, že v minulých volbách hnutí STAN kandidovalo v koalici a přesto na něj nebylo uplatněno kvorum 10% pro vstup do poslanecké sněmovny! Stačí se totiž podívat na seznam Zkratek politických stran a politických hnutí, která jsou v okamžiku jednotlivých voleb registrována, aby se došlo ke zjištění, že SLK (Starostové pro Liberecký kraj) je hnutí zcela nezávislé na STAN a že takových stran a hnutí je několik, takže to, co se stalo při minulých volbách, kdy došlo ke spojení STAN a SLK, byla skutečná dvojkoalice. A zároveň, že účast SLK a navíc "podvodníka" Púty, rozhodla o vstupu STAN do poslanecké sněmovny! Volební zákon má totiž mnoho nedostatků, přičemž tento případ ukázal hned dva!

Jednak je možné kandidovat ve zřejmém střetu zájmů, přičemž již jednou zvolený občan je v zastupitelském systému jiné úrovně, v tomto případě kraje, kdy se naskýtá možnost přihrávat si malé domů (stát na kraj, kraj na obec) čehož je hojně využíváno, ale nebyl to tento případ!

Druhý podstatný problém byl, že zvolený zástupce, pan Púta, kandidující ze spodku kandidátní listiny suverénně ovládl kandidátku (bez které by si STAN neměl na co stěžovat, jelikož by ani náhodou neprošel do poslanecké sněmovny) a jen co se dozvěděl výsledek, tak odstoupil - neonemocněl, nebyl zatím ve vězení a ani nezemřel - a přesto byl nahrazen zástupcem ze stejné kandidátky, což je obecný problém na všech úrovních, z voliče se prostě udělá totální debil, ale koryta jsou zajištěna! Samozřejmě to ukazuje i na morálku pana Púty, takže soudní řízení s ním nemusí být zcela zbytečné, jelikož podvody mu, zdá se nejsou cizí.

Tyto problémy jsou daleko nebezpečnější než skutečný přepočet, který ale místy postrádá logiku!

Přepočtový paskvil

Základní čísla jsou 200 poslanců, 14 volebních krajů, kvorum 5% a to je vše co je jisté. Počty mandátů pro jednotlivé kraje se časem mění, ale minimum má zatím vždy Karlovarský kraj 5 a maximum se mění, ale v roce 2017 to byl Středočeský kraj s 26. Ve stížnosti často zaznívá, že jsou diskriminovány "malé" strany - ale velikost strany s počtem mandátů nijak nesouvisí! Vše se totiž odehrává od počtu platných hlasů, kdy je vypočteno Republikové mandátové číslo, a to je schopno i zamávat s počtem mandátů jednotlivých krajů! Celkový počet platných hlasů se vydělí počtem mandátů (200) a následně se uplatní na krajích... čím víc platných hlasů, tím víc jich je potřeba na jeden mandát a pokud je rozptyl volební účasti mezi cca 52% na Karlovarsku a 67% v Praze, tak jde zisk tímto směrem. Fakt je, že se jedná o jeden až dva mandáty jako např. v roce 2002, kdy největší Moravskoslezský kraj prohrál s Prahou o 4,5% a dělalo to právě dva mandáty.

Pokud má kraj 5 mandátů, tak kvorum 5% je nesmysl, obdobně jako když je mandátů 25... takže by kvorum muselo být řešeno regionálně, což se nedělá ani při volbách do krajských zastupitelstev, která jsou na rozdíl od poslanecké sněmovny izolována. Mandátů je od 45 do 65 a přesto je kvorum 5% místo např 2,5% nebo 2%.

Závěrem...

Momentálně se diskutují dva očekávané závěry v rozhodnutí ÚS, což je jednak kvorum v případě koalic, které je násobkem 5% za každou stranu, což v minulosti bylo odstupňováno nějak jinak (myslím že to bylo mírnějším tempem a nikoliv násobkem), a mohlo by to být akceptováno (např. 5,9,13,16,18,19), ale nutno také zohledňovat, kdy vlastně skutečně kandiduje koalice a kdy kandiduje koalice, ale předstírá, že je jedna strana či hnutí jako minule STAN! V tuto chvíli vhodné zvláště pro spolek SPOLU (jestli pak mají licenci od skupiny Holki?).

Druhým problémem má být přepočet, který má napomoci nyní už téměř kde komu ze sólo stran nad hranicí 5%, pokud nedojde k nějaké "regionální" úpravě. Fakt je, že čím více kandidátek "projde", tím větší budou stížnosti na přepočet. Měnit výpočet účelově je šaškárna, systém by měl být zjednodušen a od určité úrovně již nezohledňovat jednotlivé kandidátky, ale absolutní pořadí a to včetně náhradníků za účelové odpadlíky.

Trvalým problémem je i změna politického postavení poslance v průběhu volebního období, jelikož volby do Poslanecké sněmovny jsou výhradně volbou stran a koalic, kde jména zcela zbytečně překáží a zastoupení ve sněmovně by mělo být výhradně záležitostí stran, čímž by se zamezilo existenci přeběhlíků a dalších prodejných poslanců.

Takže za několik hodin již bude známo, kdo má nakročeno k úspěchu v podzimních volbách...

 

Autor: Vladimír Veverka | středa 3.2.2021 3:35 | karma článku: 34,51 | přečteno: 1357x
  • Další články autora

Vladimír Veverka

Dnešní svět je divný...

ano, každým dnem se svět řítí do propasti nebo možná někam do vesmíru, rozhodně se nechystá být normální... kdysi Luděk Nekuda mluvil o populárních slovech, jak to asi začalo slovem „MAMUT“ a roce 1977 to byl „PROBLÉM“ a to trvá.

18.4.2024 v 22:20 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Společnost

Vladimír Veverka

Příčiny inflace u nás se zdají jasné, toto jsem zažil již v roce 1991!!!

Tento týden jsem na Novinkách objevil rozhovor mluvčího ČEZu Kříže pro ČTK a ten kupodivu popisuje současnou situaci ČEZu, který praktikuje (a není sám) metody, které v roce 1991 předcházely krachu desítek či stovek firem...

7.8.2022 v 0:35 | Karma: 7,22 | Přečteno: 69x | Společnost

Vladimír Veverka

A je to... USA (NATO) vstupují do války proti Rusku!

Tak jsme se konečně dočkali, kongres USA se rozhodl pro přímou konfrontaci s Ruskem, ale stále bez zapojení svých vojáků, jelikož se domnívá, že těch debaklů po světe bylo už dost! Spoléhá na ovce z Ukrajiny a evropského chovu!!!

29.7.2022 v 23:10 | Karma: 31,88 | Přečteno: 998x | Společnost

Vladimír Veverka

Blíží se konec ukrajinské pohádky?

Zdá se, že každým dnem se pohádka o hodné Ukrajině a zlém Rusku, které může úplně za všechno rozpadá... lidské štíty, prolhaná ombudsmanka, zlikvidovaná škola a šikovná jednotka záškodníků spolupracující 8 let s Brity a Amíky!

10.7.2022 v 3:50 | Karma: 35,71 | Přečteno: 1300x | Společnost

Vladimír Veverka

Je mi smutno a stydím se, za naše "čestné" sportovce

a samozřejmě hlavně za ještě čestnější a zcela jistě nezkorumpované funkcionáře! Je s podivem, kdo všechno je schopen si přisadit vůči Rusku, ruským sportovcům, ruským občanům... a kde byli tito sportovci, když jsme válčili my?

3.3.2022 v 18:48 | Karma: 37,34 | Přečteno: 1835x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 857x
Jsem stárnoucí analytik ve výslužbě, s vynucenou zkušeností s naším zdravotnictvím, které se však zatím nestává předmětem mého blogerského zájmu na rozdíl od dění v naší společnosti, ale čas se pomalu naplňuje neboť se blíží desáté výročí "spolupráce" v této oblasti. Zásadně nesnáším diletantská stanoviska šířící se běžně v našich médiích, počínaje televizí, kde snad je nezbytným předpodkladem k působení slabomyslnost. I z toho důvodu se snažím o osvětu v oblastech, kde zhovadilost volá až do nebes. Logický úsudek a reálný pohled na věc sice není populární, ale i tak se jej snažím čtenáři předložit. Je mi zřejmé, že čas od času se najde potrefená husa a tím, že nepřipouštím diskusi u jednotlivých příspěvků se toto nedozvím (často však názor oponenta tuším), ale v případech kdy jsem diskusi povolil, tak jsem se nestačil divit obsahu...Příspěvky nešířím žádnou metodou sociálních sítí a nepodporuji ani jiné stádové efekty, a osobně si neumím představit čtenost v řádech tisíců bez podpory souhlasného stanoviska - zvýšené karmy. Takže děkuji všem kdo mi tuto podporu vyjadřují, přesto, že často mé názory jsou proti pólem oficiálního stanoviska médií. Upřímně řečeno, po napsání prvních padesáti blogů, mě unavilo používání populárních frází, ale i nadále se budu snažit zachovat "pochopitelnost" svých příspěvků pro všechny.