„Na svatýho Osvalda...“

             (29. února - Osvald)

Svatý Osvald [Oswald of Worcester, * ca 925 v Dánsku nebo v Anglii, † 29. února 992] ve Worcesteru], biskup worcesterský a arcibiskup z Yorku, byl jedním z potomků normanských nájezdníků, kteří Anglii již nedobývali mečem, ale ovládali z pozic církevní moci. Měl k tomu vhodný šlechtický původ i podporu rodinného vikinského klanu, zejména svých tří strýců (canterburský arcibiskup Svatý Odon, crowlandský opat Thurkytl a dorchesterterský biskup Oskytl, Osvaldův arcibiskupský předchůdce). Některé prameny uvádějí, že do této rodiny patřil i slavný jarl Rollo (obléhatel Paříže, dobyvatel a vládce Normandie a praprapradědeček Viléma Dobyvatele).

Osvald získal vzdělání v benediktinském klášteře ve Fleury (nyní klášter Saint-Benoît-sur-Loire), kde se řeholil až do roku 959. Pak jej strýčkové povolali zpět do Anglie a už v roce 961 strýc Odon jmenoval Osvalda biskupem ve Worcesteru, krátce po smrti strýce Oskytla pak po něm získal i funkci arcibiskupa z Yorku (972).

Coby církevní hodnostář Osvald proslul zejména protisekularizačními tendencemi, reformováním správy církevního majetku, podporou stávajících a zakládáním nových klášterů (nejznámější v Ramsey) coby opozice světské moci. Popularitu u veřejnosti si pak získával lepší péčí o církevní poddané než bývalo zvykem od vrchnosti světské. Traduje se také, že denně u svého stolu hostil dvanáct chudých, kterým také líbal nohy (čímž se logicky vysvětluje, proč jim ty nohy předtím omýval). A právě při této církevně-hygienické službě údajně skonal v pondělí 29. února 992, což neopomněl letopisec zaznamenat jako „smrt na kolenou“..

Osvaldovy ostatky jsou uchovány v kostele Panny Marie ve Worcesteru, proč bývá Svatý Osvald označován za patrona dobytka, mi není známo.

Autor: Vladimír T. Gottwald | úterý 28.2.2012 19:00 | karma článku: 5,25 | přečteno: 713x