Kam se vrtnout se Slovanskou epopejí?

(Jaroslav Mokrý a Pavel Bém laureáty Gottwaldovy ceny?)


Alfonse Muchu a jeho díla jsem rád měl, rád mám a vážím si jich. Ostatně stejně jako jeho syna Jiřího a díla jeho. Pravda, v případě Alfonse Muchy si cením výrazně výše jeho díla starší. Slovanská epopej mě nenadchla ani se mi dvakrát nezamlouvá. Neshodnu se tedy příliš s Dušanem Streitem, který na svém blogu užívá přirovnání k významu výzdobu Sixtinské kaple (ovšem sám hyperboličnost tohoto příměru přiznává), jakkoli bych v jejím odsudku asi nebyl tak striktní a krutý jako třeba Ladislav Jakl. Já však koneckonců nejsem kunsthistorikem, a klidně se mohu i mýlit.

Otázkou ovšem je, kam se teď se Slovanskou epopejí vrtnout? Ať už se o kumšt jedná či nikoli, význam nepochybně má - přinejmenším coby kuriozita (a chcete-li, i turistické lákadlo). A nechme projednou stranou otázku vlastnictví, jakkoli právně podle mého Slovanská epopej patří nepochybně Praze (byť nejsa ani právníkem, mohu se mýlit i v tom).

Mně osobně by se asi nejvíc líbilo, kdyby se zúčastněné strany domluvily na řešení společném. To by se přece dalo vyřešit, aby vlci byli syti a kozy zůstaly celé. Ano, zamlouval by se mi převoz do Prahy, a tam vystavení. Ovšem  střednědobé - řekněme půl roku až rok, a klidně i v tom Průmyslovém paláci na Výstavišti (příznačně po česku zvaném Holešovické, ač leží v Bubenči). Sám bych se na tu expozici rád přijel podívat, a po současném mediálním humbuku věřím, že bych nebyl jediný, kdo by toho využil, když už je Moravský Krumlov pro leckoho přecejen dost z ruky. A pak ovšem by mohlo Hlavní město Praha zas Slovanskou epopej naložit a převézt zpátky a dlouhodobě zapůjčit do Moravského Krumlova. A kdyby to bylo za symbolickou korunu pronájmu ročně, věřím, že v Moravském Krumlově by za to byli ochotni umístit u vchodu patřičně prestižně vyhlížející bronzovou ceduli, že dílo je zapůjčeno díky velkorysosti Hlavního města Prahy.

No jo, já vím, pohříchu by to od zúčastněných stran (o mediálních křiklounech ani nemluvě) nejprve kus tolerance i velkorysosti vyžadovalo, a nejsem si tak zcela jist, zda pro ty jsou v současnosti právě Česká kotlina a Moravský úval dost úrodnou lokalitou. U vědomí těchto vlastních pochyb se tedy pokusím svůj návrh podpořit ještě lákavou nabídkou:

Tímto činím závazný veřejný příslib, že pokud by se takto obě města dohodla, slibuji, že hlavy jejich zastupitelstvev ode mne obdrží (vlastnoručně podepsaný!) diplom o udělení mé ceny za toleranci a velkorysost. - A to by v tom byl čert, aby se to nepovedlo!

Řekněte sami, myslíte, že by si starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý a primátor Hlavního města Prahy Pavel Bém měli nechat uniknout šanci stát se laureáty Gottwaldovy ceny?


© vtg 2010

Autor: Vladimír T. Gottwald | sobota 31.7.2010 17:01 | karma článku: 44,17 | přečteno: 7550x