Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Taky si plivnete na Armstronga?

V našich zeměpisných šířkách sice daleko více čeří vodu momentální dilema mezi Karlem a Milošem ale ucho sportovního, tím spíše cyklistického fanouška nemohlo nechat oslyšeno Lanceho doznání k dopingu v televizní talk show Oprah Winfrey.

Mnohé toto přiznání doslova srazilo do kolen. To, co léta odmítal a tvrdil, že není pravda, je najednou tady. Tábor jeho fanoušků i ostatních sportovních příznivců se rozdělil na dvě části. Jedni mluví o zradě, podrazu, nečestnosti, chamtivosti, atd. atd. Druzí s jeho soudem váhají, patřím mezi ně. Jsem přesvědčen, že jednoznačný odsudek není na místě a chtěl bych vám popsat, proč si to myslím.

Pro vás, kteří neví kdo Lance Armstrong je, je zde pár zásadních odkazů z jeho životopisu:

Začátky nesporného cyklistického talentu Lance Armstronga jsou popsány zde:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong#Sportovn.C3.AD_za.C4.8D.C3.A1tky

Rozsah jeho onemocnění a vítězný boj s rakovinou jsou zde:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong#Boj_s.C2.A0rakovinou

Nový začátek úspěšné sportovní kariéry je zde:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong#N.C3.A1vrat

Úspěšné uzdravení ze zhoubného onemocnění inspirovalo Armstronga v roce 1997 k založení nadace Lance Armstrong Foundation. Jejím cílem je pomoci lidem, kteří trpí rakovinou a především jim dát sílu a naději. Tato nadace patří mezi nejvlivnější organizace tohoto druhu. Poskytuje informace lidem bojujícím s rakovinou, pořádá veřejné přednášky a financuje vědecké průzkumy. Ve světle dopingového skandálu se ale mnozí dárci od Armstronga odvracejí a naprosto iracionálně požadují své dary zpět. Nadace za dobu svého působení udělala spoustu úspěšné práce, zachránila mnoho životů, jinými slovy, vrchovatě plní to, proč byla založena. Odchod některých mecenášů naznačuje, že jejich primární snahou nebyla pomoc potřebným ale potřeba vyhřívat se v lesku mediální pozornosti slavné osoby.

Jak jsem již na začátku napsal, odsoudit Lance Armstronga za používání dopingu není tak jednoduché. V první řadě, není nikde přesně definováno, co je a co už není doping, odkud kam je ještě podpora povolena. Myslím tím třeba používání řízené sportovní výživy, která se skládá z vitaminových, bílkovinných nebo minerálních koncentrátů. Jistě, nejsou to žádné jedy ale je to nepřirozená výpomoc, kterou byste z běžné stravy nedokázali přijmout. Je to tedy doping? Ano, svým způsobem, protože to není nijak levná záležitost a sportovec, který na to má nebo mu to zaplatí sponzor je ve výhodě proti tomu, kdo tyto možnosti nemá.

Tohle ale nebyl Armstrongův případ. Používal látky, které byly ve své době neznámé nebo nezjistitelné jako bylo EPO nebo krevní doping(červené krvinky získané autotransfůzí za delší čas, které mu byly těsně před závody vráceny). Díky většímu počtu červených krvinek se organismus snadněji okysličuje a tím pádem dokáže déle pracovat bez kyslíkového dluhu a dlouhodoběji podávat vyšší výkon. K tomu určitě ještě patřila nějaká ta chemie, o které antidopingové laboratoře neměly v té době nejspíš ani páru.

Nutellou to asi nebylo.

Tyto věci jsou ale obecně známé a Lance je také v televizi přiznal. Jiná věc je ta, jak užívání dopingu sportovci chápe veřejnost. Ne zrovna malá část má představu, že dopující sportovec si zobne doporučené bobule a ta způsobí, že mu zázračně naroste výkon, kterým falešně rozdrtí své soupeře. Jenže tak to nefunguje. Zmíněné prostředky teprve dávají sportovci možnost, že poctivým a sofistikovaným tréninkem, dosáhne výkonnosti, na kterou se jeho soupeři bez takovéto podpory nedostanou. Onen doping je tedy teprve začátkem trenérské alchymie, která pokud je správná, dovolí vyšší výkonnosti dosáhnout.

Lance například strávil stovky hodin na trenažeru, kde se učil šlapat rychlostí 90 otáček za minutu. Spočítali mu to jeho sportovní poradci, kteří dlouhodobým měřením zjišťovali, jaký převod zvolit aby co  neefektivněji využili jeho sílu, kterou by zároveň dokázal podávat co nejdelší čas.

Další věcí bylo složení týmu. Lance si díky vysokému očekávání sponzorů, kteří zároveň neškudlili na prostředcích, sestavil tým nejlepších domestiků. (Domestik v cyklistické hantýrce - výborný cyklista, který se sám vzdá osobních ambicí na dobré umístění a pracuje pro lídra týmu, rozjíždí spurty, zásobuje rozptýlený tým v pelotonu bidony s nápoji, pomáhá lídrovi, který třeba ztratil vinou pádu nebo defektu se dostat zpět do pelotonu). Domestik vyvolává asociace jakéhosi zotročení, což je sice trochu pravda, nicméně jejich práce je vysoce ceněna a třeba v Armstrongově týmu se všechny jeho vyhrané prémie za umístění dělily stejným dílem mezi všechny členy týmu.

Dokud Lance vyhrával, bylo vše zdánlivě vpořádku. Vkládané peníze se bohatě vracely, nadace šlapala a on mediím sloužil jako jakýsi vzor ideálu. Člověk, který překonal lékařskou diagnózu, která mu téměř nedávala naději, úspěšný sportovec, který vyhrál sedmkrát LeTour, což se před ním nikomu nepodařilo, příkladný mecenáš, který se neváhal o své vydělané peníze rozdělit. Bylo toho mnohem víc a dokud z toho měli ti ostatní vatu, nikdo se v tom příliš nevrtal. V okamžiku, kdy Armstrong skončil svoji sportovní kariéru, hlasy usilovných zpochybňovačů jeho vítězství na Tour silně zesílily. Kdyby však věnovaly stejné úsilí i dalším slavným vítězům (5x vyhráli třeba Indurain, Merckx nebo Hinault) možná by se dočkaly stejně neveselých výsledků.

Všechno, co jsem chtěl tímto blogem říci, je to, že mě vadí farizejství lidí a institucí, kteří se v době největší slávy kolem Lance Armstronga motali a samozřejmě parazitovali na penězích, které se kolem něj točily a kteří nyní vykřikují "že je chtějí zpět". Zpátky už je mnohokrát dostali přičemž nejspíš dobře věděli, jak Lance svých úspěchů dosahuje. V mých očích je Lance Armstrong i přes nespornou chybu kdy si zadal se sportovním dopingem, pořád velký sportovec a větší a lepší osobnost než pakáž, která se od něj nyní ostentativně odtahuje.

 

Pramen Wikipedia:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong#Sportovn.C3.AD_za.C4.8D.C3.A1tky

Autor: Vladimír Šťastný | pátek 18.1.2013 19:10 | karma článku: 41,30 | přečteno: 5900x
  • Další články autora

Vladimír Šťastný

Kterak média hlavního proudu dvě kontraproduktivní témata vypotit ráčila.

Párkrát za život se to stane každému. Přílišná snaha se obrátí v opak. Rozumní se z toho poučí, nerozumní to zkoušejí dál. Náš mainstream považuji za toho nerozumného.

3.12.2023 v 8:39 | Karma: 34,28 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Vladimír Šťastný

Jak dlouho ještě dovolíme, našim představeným a médiím hlavního proudu, lhát?

K napsání dnešního blogu mě přimělo vyjádření ministra Rakušana, které pronesl na Národní třídě dne 17.11.2023.

27.11.2023 v 8:11 | Karma: 22,15 | Přečteno: 468x | Diskuse

Vladimír Šťastný

A bude u nás Rakušanem taky svatořečen Pavlík Morozov?

Ten nadpis je samozřejmě hloupost. Svatořečení je otázka církve a Pavlík Morozov pocházel přece z bolševického Ruska. Tak proč?

1.11.2023 v 19:15 | Karma: 30,78 | Přečteno: 704x | Diskuse

Vladimír Šťastný

….a zbydou jen andělé….

Tato věta z filmu režiséra Františka vláčila „Údolí včel“, se mi vybavila ve chvíli, kdy jsem se dočetl, že ze sboru blogerů na iDnes byl vyexpedován Laďa Větvička,

7.9.2023 v 7:36 | Karma: 37,73 | Přečteno: 931x | Diskuse| Společnost

Vladimír Šťastný

Taktické a pro přežití.

Možná už jste si toho také všimli. Na trhu se už nějaký čas objevuje zboží, které jeho výrobci i prodejci obdařují přídomky „taktické“ a „pro přežití“. Úspěch zaručen. Kdo by nechtěl být dobrý taktik, neřkuli kdo by nechtěl přežít

20.8.2023 v 6:17 | Karma: 17,97 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1871x
Místní patriot, který ví, že Krušné hory jsou krásné

Seznam rubrik