Reportáž o průběhu Volyňského hřbitovního festu.

Dne 5.7.2013, brzy odpoledne, v krušnohorské obci Volyně, odstartoval hudební festival "Volyňský hřbitovní fest", jehož důvod vzniku jsem před krátkým časem přiblížil zde: http://vladimirstastny.blog.idnes.cz/c/349709/Volynsky-hrbitovni-fest.html

 

 

Festival začal vlastně už vpředvečer 4.7. vystoupením Divadelní společnosti Vrtule s  jejich adaptací známé hry Divadla Járy Cimrmana "Dobytí Severního pólu Čechem Karlem Němcem". Provedení této hry Vrtulí příjemně pobavilo, je celé zaznamenáno a je ke shlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=WOWaYw6xULk

 

 

 

 

Zaznamenání hodnou zvláštností Vaněčkovic areálu byl zbudovaný stanový "blob" s vystaveným bytelným dřevěným zahradním nábytkem, který pan Vaněček ve Volyni vyrábí.

 

 

Se svým Hummerem přijel publikum zásobovat energetickými nápoji DJ Fakeer.

 

 

Stage. V pozadí Volyňský kostel sv.Petra a Pavla, který opravuje stejnojmená nadace.

 

 

Samotný fest se rozeběhl 5.7. krátce po 14:00 krátkým projevem jeho principála Rendy Vaněčka a zástupců Občanského sdružení Krušno, kteří ve stručnosti objasnili přítomným, o co, nejenom ve Volyni, jde.

Pan Vaněček, předseda o.s.Krušno Mudr. Finda a tajemnice Hana Klenotová.

 

 

 

Trochu nevděčná role tzv. "otvíráků" připadla skupině Yes end Elita (lidově Jelita). Poctivý bigbít nejenom pro paměťníky.

 

 

Poté přišli mladí ale drsní Marry B, kteří, pokud zůstaneme v Cimrmanovském duchu, působí se svým hard core světový rozruch především na Chomutovsku, odkud také pochází.

 

 

 

Následovalo pohoupání ve stylu rythm a ska a k tomu ještě reggae skupiny J.E.S. v čele s pohlednou frontmankou.

 

Pak vtrhli na pódium Hot Pants s energickým punkem.

 

 

Podpalto by se dali zaškatulkovat asi jako soft undergroud. První ze dvou zúčastněných  projektů  Oldy Krejčovce. Mimochodem, Olda byl jakýsi druhý první muž Volyňského festu. Velice Rendovi pomohl s organizací a propagací festivalu a jak sám řekl, udělal to rád. Olda pochází z blízké Kadaně a i když ho muzikantská profese odvedla do Prahy a na hudební štace, nikdy se nepřestal považovat za Kadaňáka a Krušnohorce, a to, co se děje v Krušných horách mu hodně vadí. Především jemu a principálovi Rendovi patří díky za to, že se fest podařilo uskutečnit.

 

 

S Podpalto si střihl své číslo " All right now" i Renda.

 

Po výměně Oldovy kytary a bubeníka se z Podpalto stal rockový Okrej.

K půlnoci oficiální hudební produkci uzavírala oblastní legenda Nucený výsek.

 

 

V dalším čase až do rána měli možnost "držáci" z řad zbylých muzikantů si společně  zajamovat.

Celkově se "nultý ročník" Volyňského hřbitovního festu velice podařil. Počasí bylo tak akorát a domácká atmosféra Vaněčkovic areálu byla pro festival jako dělaná. Fest posloužil také jako místo setkání aktivistů bojujících proti větrným elektrárnám i v jiných oblastech Krušných hor. Přijela třeba Judr. Mothejzíková z o.s. Meluzína z oblasti Loučné a Háje, byli přítomni i zástupci z Moldavy a navázali jsme zde kontakt se sdružením ze Saska "Gegenwind" (Protivítr).

Prohloupil ten, kdo o festu věděl a nepřijel. Stálo to za to.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Šťastný | pondělí 8.7.2013 14:35 | karma článku: 9,36 | přečteno: 514x