Pražák na Šumavě ... BUDIŽ SVĚTLO !!!

Co udělá Pražák na Šumavě, když chce bezpečně dojet do práce, za zábavou nebo na výběh či vyjížďku na kolobrndě? Sedne do auta, připoutá se a rozsvítí světla!!!    

Přátelé řidičové, ano!

Když chci někam dojet a sedím ve vozidle, chci bezpečně dojet na plánované místo. A věřte, že pro svou bezpečnost udělám vše !!!

Z domova to mám na Šumavu nějakých padesát minut. Ráno vyjíždím brzy, silnice jsou vesměs poloprázdné. Nedávno jsem si taky takhle vyrazil a za Budějicema v jednom krásném úseku, v takové dlouhé aleji si to jedu svých 95 km/h. Koukám před sebe, nikde nikdo, za mnou taky nikdo, tak si říkám, že to bude dneska dobře odsejpat a jal jsem se přidat volume na audiu. Ovládání mám pod volantem, tedy jdu automaticky pravou rukou pod volant a přidávám. Dostávám se do mírné pravotočivé zatáčky a stále nikoho nikde nevidím. 

Ty vole to byl šok!!! Najednou se v protisměru vyřítilo auto! Ta osoba řídila tak, že si opět bezdůvodně najela přes plnou čáru do protisměru, ale navíc ona jela úplně po tmě!!! Nesvítila, žádný světlo, nic! Vypnuto!!!

Byl jsem vyděšenej, protože jsem se toho auta fakt lekl. 

A tak si říkám, stojí to vám řidičům, kteří používáte tzv. "denní svícení" za to? Vždyť ty vaše blikátka, pidi světlušky, které vás mají aspoň trochu zviditelnit, NIC z toho není vidět, anebo je ale až na poslední dva metry! 

Já jsem zastáncem normálního svícení. Staří pardálové mě naučili "vidět a být viděn" a tím se řídím. A když mi praskne žárovka? No tak jsem si ji co nejdříve vyměnil. 

Když se "denní svícení" zavádělo, slyšel jsem k tomu spoustu argumentů proč to schválit či neschválit. Není třeba to tu znovu rozviřovat, bylo by to mrhání časem, písmeny.

Jsem si jistý, že mi těch pár korun za to stojí, abych si prasklou žárovku koupil. Těch pár korun, které mi mohou zachránit život, které umožní druhým řidičům aby mě viděli.... to je to nejmenší co pro svoji bezpečnost chci udělat. 

Přátelé, prosím, rozsviťte si. Použijte zdravý rozum a klidně to denní svícení používejte, ale zkuste vždy zvážit, jestli jste vidět?!

Jde o vaši / naši bezpečnost a to není legrace... Tady může jít o život.

Budiž světlo

Autor: Vladimír Rýdl | čtvrtek 8.7.2021 18:58 | karma článku: 12,24 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Vladimír Rýdl

Pražák na Šumavě ... homeless

25.1.2023 v 18:21 | Karma: 14,34

Vladimír Rýdl

Jak jsem kazil normy ...

11.1.2023 v 22:38 | Karma: 25,86

Vladimír Rýdl

Pražák na Šumavě ... B A F !!!

22.12.2022 v 19:08 | Karma: 18,12