Jednou Pražák, dycky Pražák ...

Jak to asi dopadne, když se Pražák rozhodne odejít po 33 letech z Prahy jinam? Bude mít nálepku Pražáka nebo bude právoplatným členem společnosti místa, kde chce žít? ... 

"Čau Pražáku, jak se vede? " tak nějak takhle mi dodnes občas píše Zagorka, když si chce pokecat. Jo, ta Zagorka o které jsem psal tak úspěšnou povídku. V šupleti mám ještě Zagorku II, ale ta zatím čeká na dokončení a zveřejnění.

No a co vás napadá při přečtení nadpisu?!

Přesně v duchu mého perexu: Jednou Pražák, dycinky Pražák a tak to je a bude nadosmrti. Nevím proč, ale je to tak. Poslední dobou se s tímto "názorem" setkávám stále častěji. Nikdo ti to neřekne přímo, to umí jen ti odvážnější jako Zagorka a podobně, ale v různých dovětcích v práci, či v okolí to slýchávám často.

Jsem ovšem silný kus a tak mě to nechává klidným, občas…

Ovšem, jeden čas, když jsem spolupracoval s firmou z Brněnska, to jsem byl fakt běsnej… Matka majitele, starší dáma, ta vždycky, když jsem přijel do Brna, tak první co bylo vypustila z úst větu, kterou Pražáci milujou!!!

"tak co pane Rýdl jak je v Praze? Blaze?“… ty bejku, na to se dalo odpovědět jednou, ale ona to pouštěla pokaždé, když jsme se potkali a to byl fakt voser...k tomu ten přízvuk a bylo vymalováno. Teď to vypadá, jako že jsem zasedlej na Brňáky, ale to ne! Mě v zásadě nevadí nikdo ani Brňáci natož Ostraváci. Jen si myslím, že tohle pošťuchování občas patří k životu a že je to správný, No ale nesmí toho být moc. Jakmile to přejde do nevraživosti, neřkuli do osobní roviny, je to zle. To je pak rudo před očima a nic s tím nezmůžeš.

Kamarád co se taky odstěhoval z Prahy na Šumavské hvozdy a podniká tu, mi dal jednou za pravdu, že nálepka Pražáka je všudypřítomná, nesmazatelná. Prostě na něj pořád koukaj jako na Pražáka a už se toho nezbaví. 

Asi se s tím nedá nic dělat. Myslím, že je jedno jestli bude člověk na jihu jako já, nebo na jiné světové straně, prostě Pražák bude dycky Pražák a hotovo.

Tak s náma Pražákama mějte občas strpení, pochopení a my vám to vrátíme svým úsměvem, ochotou. Tedy pokud mohu mluvit za sebe. 

Přeji hezký den a bacha ať nenarazíte na hlupáka, ten může být odkudkoliv…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Rýdl | úterý 25.1.2022 12:32 | karma článku: 21,65 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Vladimír Rýdl

Pražák na Šumavě ... homeless

25.1.2023 v 18:21 | Karma: 14,34

Vladimír Rýdl

Jak jsem kazil normy ...

11.1.2023 v 22:38 | Karma: 25,86

Vladimír Rýdl

Pražák na Šumavě ... B A F !!!

22.12.2022 v 19:08 | Karma: 18,12