Filozofie o trestu smrti

Co myslíte? Je trest smrti opravdu trestem? Zkuste zauvažovat, zda je tento eliminační proces tzv. trestu poplatný dnešní společnosti, či je to již přežitek minulosti.

Stále se zaobírám otázkou jaký má "trest smrti" pro odsouzeného výchovný počin. Bohužel nemohu na žádný přijít. Jsem toho názoru, že po exekuci na hrdle odsouzeného nelze s jistotou konstatovat, zda se dostavil výchovný účinek, a tudíž jej nemůžu nazývat trestem. Ovšem má-li mít "trest smrti" pro odsouzeného výchovný efekt, pak stejně nevíme jaký, neboť mrtvý nám ho už jaksi s ohledem na úmrtí nesdělí? :)
Lze tedy nazvat "trest smrti" opravdu trestem?

Pak-li je to ovšem výstraha, že takový trest může dopadnout na každého, kdo se zprotiví vůli moci je tato exekuce nemorální, ba přímo vražedná. Jak se říká "Žij a nechej žít!". Začne-li právní systém zabíjet, pak svým způsobem zabíjí sebe a stává se tak sekyrou v rukou mocných!

Otázka "trestu smrti" je poměrně dost složitá záležitost. 

Pomineme-li, že tzv. "trest smrti" je eliminační prostředek pro likvidaci nevhodného jedince společnosti, stále nastává otázka, kdo ponese odpovědnost za porušení tzv. "Listiny základních práv a svobod", chceme-li aby tyto listiny zůstaly platným kodexem demokratického státu. Je nasnadě, že ten kdo schválí a vykoná exekuci na životě člověka se stává vrahem a tudíž je zatížen vinou z hrdelního zločinu.

Pokládám proto za důležité, vysvětlit si ona dvě slova "trest a smrt".

  • Trest - je preventivní sankce, což zdůrazňuji, jejíž prvou úlohou je ve viníku vyvolat "morální chování jedince ve společnosti" a naopak v ostatních vzbudit varování, že pravidla (zákony) dané společnosti nelze beztrestně překračovat. Bohužel dokonalost právních norem není zaručena. Známe např. tresty peněžité či majetkové, vazební a dříve velmi využívané tresty útrpné... 
  • Smrt - je následné ukončení života jedince, ať už je tato smrt přirozená či násilná, při níž v organismu dochází k zástavě důležitých životních funkcí, která jsou neslučitelná se životem.

Když spojíme tato dvě slova vznikne pojem, který nevyjadřuje podstatu oné myšlenky. 
neboť "trest smrti" lze takto zpochybnit jako trest! Chápu, že ne všichni se budou s mým názorem ztotožňovat, vždyť proto se tomu říká diskuze abychom si sdělili svá stanoviska na danou problematiku.

A jaký na to máte názor vy?

Myslíte, že tzv. "trest smrti" patří mezi platné právní normy společnosti?

Jaké máte zkušenosti?

 

 

Autor: Vladimír Řehák | úterý 25.11.2014 9:50 | karma článku: 6,82 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Vladimír Řehák

Buď nám Babiš milostiv!

10.2.2016 v 22:52 | Karma: 24,78

Vladimír Řehák

Nevěřím v Boha...

2.1.2016 v 19:00 | Karma: 13,54