Zklamání jménem Rapl…

Tohle, že má být kritiky vychvalovaný detektivní seriál, žánrová pecka, údajně směle aspirující na vývoz? Nevím, jak koho, ale mě jeho první díl dost zklamal…

.

Co se týká exportu tohoto seriálu, tak pokud se jeho tvůrci v dalších dílech dost nepochlapí, může toto dílo ohromit možná tak mongolské pastevce, kteří nikdy neviděli, nebo nečetli žádnou dobrou detektivku. Já, jako autor detektivek a detektivních povídek, jsem po skončení včerejšího prvního dílu s názvem Nástřel zůstal nevěřícně sedět se spadlou bradou.

Tvůrci v podstatě vůbec nenechali diváka ani na vteřinu tápat mezi několika možnými pachateli vraždy drogového dealera, hned první, který se v ději objevil, byl ten pravý.

Hned od první zmínky o předávkované dívce a jejím zdrceném otci měl divák jasno, a pokud náhodou ne, v příští minutě, kdy se tento otec na obrazovce objevil, muž, trénující biatlonistky, tedy člověk, který má logicky blízko ke střelbě, muselo dojít, že jde o vraha, i podprůměrně pozornému divákovi.

Jakmile žena tohoto muže jen tak mezi řečí prohodila, že manžel naházel některé věci zemřelé dívky do jakýchsi bažin, bylo vymalováno, našel se snad někdo, kdo pochyboval, kde že se to nakonec najde vražedná zbraň…?

Celá zápletka byla naprosto prvoplánová, a i když práce kamery a hlavně hlášky představitele hlavní role – Hynka Čermáka, nebyly vůbec špatné, k záchraně díla to absolutně nestačilo.

Nezbývá mně, než si položit otázku, jako moc jsou někteří filmoví kritici, jmenovitě paní Spáčilová obeznámeni s opravdu dobrou světovou krimi, nebo zda jsou nějak zainteresovaní na tom, jak bude diváky dílo přijato…

Viděla paní Spáčilová například severskou krimi Most, nebo syrovou podívanou z prostředí italské mafie, kterou bylo možno vidět pod názvem Gomora, nebo film Suburra z téhož prostředí…?

Bohužel, to, co jsem zatím měl možnost z Rapla vidět, nesahá zmiňovaným dílům ani po kotníky. Vždy jsem jako autor měl za to, že čtenáře (diváka) je třeba hned v úvodu něčím opravdu zajímavým a atraktivním přikovat, protože první dojem, nástřel ( moje osobní představa "nástřelu" je asi taková), jak se právě paradoxně první díl seriálu Rapl jmenuje, je naprosto zásadní. V případě prvního dílu Rapla, však alespoň z mého pohledu střelec minul o metr na výšku, a do strany zásadně podcenil vliv větru na dráhu střely…

.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 30.8.2016 9:31 | karma článku: 33,36 | přečteno: 3043x