Zámek Lemberk a další krásy Lužických a Žitavských hor.

Dnes Vás ve svém fotoblogu zvu na státní zámek Lemberk a do jeho blízkého i vzdálenějšího okolí. Asi i Vy zjistíte, že přírodní krásy jsou stejně okázalé jak na naší straně hranice, tak z té druhé – německé strany…

 

Zámek Lemberk patří od roku 1945 státu, který ho zabavil díky Benešovým dekretům rodině Clam – Gallasů, konkrétně princezně Gabrielle Auesperkové, rozené Clam – Gallasové. Na zámku můžeme mimo jiné obdivovat tak zvanou „Zdislavinu komůrku“. Jde o místnost, kde údajně žila v modlitbách zbožná Zdislava z Lemberka. To byla česká šlechtična, která žila asi v letech 1220 – 1252. Byla zakladatelkou špitálu a svůj život zasvětila péči o nemocné. V roce 1907 byla prohlášena za blahoslavenou a potom, v roce 1995 papežem Janem Pavlem II. za svatou.

Další část mého dnešního fotoblogu je věnována blízkému okolí zámku, ale hlavně krajině na německé straně Sudet. Tam lze obdivovat skalní pískovcové útvary, a pokud se nemýlím, i z čediče vyvedené krásné skalní „varhany“. Krajina je tam malebná, plná krásných lesů, hor a oko potěšujících pohledů na zdravé louky.

Jste připraveni nadýchnout se svěžího čistého vzduchu? Pokud ano, pojďte se mnou dál…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 7.9.2010 8:15 | karma článku: 20,25 | přečteno: 1372x